1160 új fertőzöttet azonosítottak az országban, 65-en haltak meg

2021. február 8. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 377 655 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 koronavírus fertőzött, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent, a gyógyultak száma pedig jelenleg 281 839 fő. Most 3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen – írja a járványügyi kormányzati tájékoztató oldal.

Az előző napon, azaz vasárnap 1370 koronavírusos esetet regisztráltak, így összesen 376 495 főre főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, 64 halálesetet rögzítettek, ezzel az elhunytak száma 13 090 főre emelkedett a hivatalos adatok szerint.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat.

Eddig 289 042 fő kapott oltást, közülük 107 592 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az AstraZeneca vakcinájából szombaton érkezett az első szállítmány, amelyből hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

Vasárnap Kásler Miklós bejelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) befejezte a Szputnyik V nevű vakcina hatósági vizsgálatát, és az eredmények alapján az orosz oltóanyaggal is lehet oltani Magyarországon. Egy kisebb adaggal akár már a héten is megkezdődhet az oltás Szentiványi Mátyás OGYÉI-főigazgató szerint. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azonban levélben kérte Szentiványit, hogy a gyógyszerhatóság tegye közzé az orosz (és a kínai) vakcina alkalmazási előiratát, mert enélkül a kamara nem tudja jó szívvel ajánlani az orvosoknak a keleti vakcinák beadását. A főigazgató a válaszában azt ígérte, erre haladéktalanul sor kerül, még azelőtt, hogy megkezdődne a tömeges oltás. Az előírat és a további dokumentumok azonban még mindig nem érhetők el.

A magyarországi tömeges oltási kampány első felvonásának tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk, az oltások menetéről pedig itt szedtük össze a tudnivalókat.

A múlt hétvégén a kormány járványügyi kommunikációjában több ellentmondásosság is előfordult. A miniszterelnök egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy csak az oltóponton közlik az oltásra regisztráltakkal, hogy milyen vakcinát tudnak nekik adni. „És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk.” Ehhez képest az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton a kormányfőt cáfolva azt közölte, hogy már az értesítéskor tájékoztatást adnak arról az oltásra regisztráltaknak, hogy milyen vakcina áll rendelkezésre a kijelölt oltóponton. Aki pedig nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát, az „az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést.”

A járványügyi korlátozások feloldásáról is szokatlanul kusza a kormány kommunikációja. Orbán konzultálna, Gulyás kétlépcsős nyitást emlegetett a pénteki kormányinfón, Kásler pedig további fegyelmezettséget kér, és óva int a hirtelen nyitástól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!