Orbán Viktor: A sor végére kerül, aki nem kér az éppen elérhető vakcinából

2021. február 06. – 00:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak az oltóponton fog kiderülni, hogy milyen típusú koronavírus elleni vakcinát tudnak adni – mondta a magyar oltási programról Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, amikor a cseh kormányfővel, Andrej Babišsal tartott közös sajtótájékoztatót a Karmelitában, írja az Euronews.

Orbán arról is beszélt, hogy aki nem kér az éppen elérhető vakcinából, az a sor végére megy, és majd értesítik, ha lesz olyan oltóanyag, amilyet kér. A miniszterelnök ezen mondatait az MTI nem idézte, ugyanakkor az Euronews az AP hírügynökség egyik nyersanyagában rátalált erre a mondatra. A helyszínen magyar részről csak a Magyar Televízió és a Hír TV munkatársai kérdezhettek, ők viszont nem tettek fel kérdéseket ezzel kapcsolatban.

„Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk” – mondta Orbán az Euronews szerint.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az oltásról értesítő levélben vagy emailben nem fog szerepelni, hogy milyen típusú vakcinával készülnek beoltani valakit. Másrészt Orbán megfogalmazása nem teljesen egyértelmű a sor végére kerüléssel kapcsolatban, azt nem részletezte, hogy ez a sor pontosan mit jelent: a saját oltási csoportját, vagy esetleg az összes vakcinára váró embert.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass