Az NNK is megadta az engedélyt, lehet oltani a Szputnyik V-vel

2021. február 07. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) befejezte a Szputnyik V nevű, koronavírus elleni orosz vakcina hatósági vizsgálatát, és az eredmények alapján megállapította, hogy „a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható” – jelentette be a Facebook-oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A Szputnyik V-t január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mint később kiderült, annak ellenére, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két nappal később Moszkvából be is jelentette, hogy aláírták a szerződést a vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő oltás fog az országba érkezni a következő hónapokban. A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

A január végi engedélyezéskor az OGYÉI az engedély feltételéül szabta, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie az NNK laboratóriumi vizsgálatának is – ez történt most meg. Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá, és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Kezdődhet az oltás, de alkalmazási előírat még nincs

Egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg is kezdődhet az oltás – mondta még szombaton Szentiványi Mátyás OGYÉI-főigazgató. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azonban levélben kérte Szentiványit, hogy a gyógyszerhatóság tegye közzé az orosz (és a kínai) vakcina alkalmazási előiratát, mert enélkül a kamara nem tudja jó szívvel ajánlani az orvosoknak a keleti vakcinák beadását. A főigazgató a válaszában azt ígérte, erre haladéktalanul sor kerül, még azelőtt, hogy megkezdődne a tömeges oltás. Az előírat és a további dokumentumok azonban még mindig nem érhetők el.

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után a Szputnyik V a negyedik, amelyik zöld utat kapott, és indulhat vele az oltás Magyarországon. Felkészül a kínai Sinopharm vakcinája, amely elől hamarosan szintén elhárulhatnak az utolsó akadályok is, miután a jogit már január végén sikerült rendeleti úton elhárítani.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom