1370 új fertőzöttet azonosítottak az országban, 64-en haltak meg

2021. február 07. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 13 090 főre emelkedett – írja a járványügyi kormányzati tájékoztató oldal.

A gyógyultak száma 279 763 fő, az aktív fertőzötteké 83 642 főre csökkent. 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta: a korábbi javuláshoz képest most inkább stagnálásról, némi romlásról lehet beszélni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat.

Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az AstraZeneca vakcinájából szombaton érkezett az első szállítmány, amelyből hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

A magyarországi tömeges oltási kampány első felvonásának tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk, az oltások menetéről pedig itt szedtük össze a tudnivalókat.

A napokban több fronton is kialakult némi kommunikációs zavar járványügyben a kormányon belül. A miniszterelnök egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy csak az oltóponton közlik az oltásra regisztráltakkal, hogy milyen vakcinát tudnak nekik adni. „És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk.” Ehhez képest az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton a kormányfőt cáfolva azt közölte, hogy már az értesítéskor tájékoztatást adnak arról az oltásra regisztráltaknak, hogy milyen vakcina áll rendelkezésre a kijelölt oltóponton. Aki pedig nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát, az „az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést.”

A járványügyi korlátozások feloldásáról is szokatlanul kusza a kormány kommunikációja. Orbán konzultálna, Gulyás kétlépcsős nyitást emlegetett, Kásler pedig további fegyelmezettséget kér, és óva int a hirtelen nyitástól.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!