Egy hónap alatt a magyarok 1,5 százalékát sikerült beoltani

Legfontosabb

2021. január 26. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen egy hónapja, december 26-án érkezett meg az első szállítmány a koronavírus elleni oltásból Magyarországra. Mondhatnánk, hogy ezután már fellélegezhettünk, hiszen 10 hónapja ezt a pillanatot várta mindenki. Ahhoz képest, hogy korábban voltak olyan előrejelzések, hogy csak 2021 tavaszára lesz oltás, a Pfizer/Biontech vakcinája valóban hamarabb megérkezett, azóta pedig már más gyártók oltóanyagait is engedélyezték a világban és nálunk is.

Aztán megtapasztalhattuk, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű. A koronavírus által okozott gondjainkat még az oltással sem tudjuk egyik pillanatról a másikra megoldani azon prózai oknál fogva, hogy a vakcinagyártók nem bírják egyszerre kielégíteni a hatalmas világméretű keresletet.

Jól hangzik, hogy az Európai Unió tagországaiban élők majd akár 2,5 milliárd adag oltáshoz is hozzáférhetnek, Magyarország pedig ebből 19,7 millió adagra számíthat. A valóság ezzel szemben az, hogy

egy hónappal az első koronavírus elleni vakcina Magyarországra érkezése után két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett csak Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány), és január 26-ig 149 ezer embert oltottak be a vakcina legalább egyik dózisával. Ez a magyar lakosság 1,5 százaléka.

A beoltottak jelentős része egészségügyi dolgozó, illetve vannak már köztük idősotthonokban élő nők és férfiak, illetve az őket ellátó szociális dolgozók is.

Egyelőre igencsak messzinek tűnik így a remélt 60-70 százalékos átoltottság, ami kialakítaná a nyájimmunitást és elfojtaná a járványt. Korábban már bemutattunk egy grafikát arról, milyen messze is vagyunk egyelőre a nyájimmunitáshoz szükséges társadalmi szintű védettségtől. A Telexen ezentúl ezt is minden nap megnézheti a folyamatosan frissülő koronavírus-grafikonjaink között.

Felpörgethetné a hazai oltási programot, ha több vakcina érkezne az országba. Az elmúlt napokban érkeztek is hírek újabb oltóanyagok engedélyezéséről és várható beszerzésekről, de egyelőre ezekkel sem oltanak:

  • Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a múlt héten engedélyezte az AstraZeneca oltóanyagát. Az AstraZeneca azonban pénteken azt jelentette, hogy a belgiumi gyártópartnere gyártási problémái miatt 60 százalékkal kevesebb adagot fog tudni kiszállítani az EU-ba az első negyedévben, mint tervezte.
  • Az OGYÉI a szakértők negatív véleménye ellenére ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki az orosz Szputnyik V vakcinára is, de ennek az oltóanyagnak még meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának. Alkalmazni csak ezután lehet majd. Magyarország 3 ütemben vesz Oroszországtól 1 millió ember beoltására elegendő vakcinát (2 millió adagot). A szerződés szerint az orosz vakcinából érkezik az első hónapban 300 ezer, a másodikban 500 ezer, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiség jön. Mindezt úgy kell megvalósítani az orosz gyártónak, hogy jelenleg az orosz lakosság beoltására sincs elég a Szputnyik V-ből.
  • Január 14-én bejelentették azt is, hogy bevásárolnának a kínai Sinopharm vakcinájából, de ez még az OGYÉI engedélyére vár.

A vakcinák beszerzéséről ebben a cikkünkben olvashat részletesen>>>

Jó hír viszont, hogy a magyarok oltási hajlandósága emelkedik. Míg karácsony előtt a KSH felmérése szerint még a lakosság kevesebb mint fele mondta azt, hogy biztosan, vagy legalább talán beoltatná magát, mostanra ez az arány 60 százalék fölé nőtt, miközben a bizonytalanok és az egyértelmű nemmel válaszolók aránya csökkent.

Lakosságarányosan nézve Magyarország nemzetközi összehasonlításban a középmezőnyben van a lakosság átoltottságában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!