Biztatóan növekszik az oltási hajlandóság Magyarországon

2021. január 22. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon lényegesen alacsonyabbról indult a koronavírus elleni oltási hajlandóság, mint az EU átlagában, a magyarok a felmérések szerint az oltással szemben szkeptikusabbnak számító népek közé tartoznak.

Az adat azonban korántsem állandó, a KSH hetente méri az oltási hajlandóság változását, és az adatok szerencsére pozitív képet mutatnak:

Míg a mérés első decemberi hetében még a lakosság kevesebb mint fele mondta azt, hogy biztosan, vagy legalább talán beoltatná magát, ez az arány mostanra 60 százalék fölé nőtt, miközben a bizonytalanok és az egyértelmű nemmel válaszolók aránya csökkent.

Ha 60 százaléknyi ember tényleg beoltatná magát, az már nem lenne rossz, a Johns Hopkins Egyetem szerint legalább ilyen arányú átoltottság szükséges a nyájimmunitáshoz (bár vannak olyan szakértői vélemények is, hogy ezt a fogalmat a koronavírus esetében elfelejthetjük, és inkább csak vírus szelídítésről beszélhetünk). Arról, hogy mi állhat a magyarok oltással szembeni bizalmatlanságának hátterében, magyarázóvideót is készítettünk:

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass