Biztatóan növekszik az oltási hajlandóság Magyarországon

2021. január 22. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon lényegesen alacsonyabbról indult a koronavírus elleni oltási hajlandóság, mint az EU átlagában, a magyarok a felmérések szerint az oltással szemben szkeptikusabbnak számító népek közé tartoznak.

Az adat azonban korántsem állandó, a KSH hetente méri az oltási hajlandóság változását, és az adatok szerencsére pozitív képet mutatnak:

Míg a mérés első decemberi hetében még a lakosság kevesebb mint fele mondta azt, hogy biztosan, vagy legalább talán beoltatná magát, ez az arány mostanra 60 százalék fölé nőtt, miközben a bizonytalanok és az egyértelmű nemmel válaszolók aránya csökkent.

Ha 60 százaléknyi ember tényleg beoltatná magát, az már nem lenne rossz, a Johns Hopkins Egyetem szerint legalább ilyen arányú átoltottság szükséges a nyájimmunitáshoz (bár vannak olyan szakértői vélemények is, hogy ezt a fogalmat a koronavírus esetében elfelejthetjük, és inkább csak vírus szelídítésről beszélhetünk). Arról, hogy mi állhat a magyarok oltással szembeni bizalmatlanságának hátterében, magyarázóvideót is készítettünk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!