Kemenesi: A nyájimmunitás fogalmát elfelejthetjük

2021. január 16. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Aki megkapja az oltást, annak 95-97 százalék az esélye, hogy nem lesz covidos, és a klinikai tesztek adatai szerint 100 százalék, hogy nem kerül amiatt súlyos állapotban kórházba” – fogalmazott Kemenesi Gábor virológus a Népszavának adott interjúban.

Szerinte erős garanciát jelent a már forgalomban lévő vakcinák biztonságára, hogy a nagy nemzetközi engedélyező hatóságok adták ki a törzskönyvüket, ráadásul eddig a vártnál is jobban teljesítettek.

„Amitől biztosan nem kell tartaniuk az oltottaknak, hogy covid-fertőzéssel kórházi kezelésre szorulnak, vagy az állapotuk súlyossá válik”

– magyarázta a virológus, arról ugyanakkor még nincs elég adat, hogy a beoltottak terjeszthetik-e a vírust. Amíg ezt nem lehet biztosan tudni, Kemenesi szerint „nagyon fontos, hogy oltottak is úgy viselkedjenek, mintha nem lennének védve”.

Ő úgy számol, hogy néhány hónapon belül, nagyjából nyárra lehet majd tudni, hogy az oltás védelmet ad-e a továbbfertőzés ellen is.

A nyájimmunitás fogalmát Kemenesi szerint elfelejthetjük a koronavírus esetében, és inkább csak vírus szelídítésről beszélhetünk.

Ha az derül ki, hogy az oltottak nem terjesztik a vírust, „akkor szóba jöhet az a fajta nyájimmunitás, hogy az oltottak védik a nem oltottakat”. Ha viszont a vakcináltak tovább tudják adni a vírust, de nem lesznek komolyabban betegek, „akkor a járvány szelídített forgatókönyve jön el, mert azok az emberek, akik be vannak oltva nem kerülnek kórházba, azaz ha jó sok embert beoltunk, csökken az ellátórendszere nehezedő nyomás.”

A járvány legyőzését Kemenesi szerint nehezíti, hogy amíg nem sikerül mindenhol visszaszorítani a vírust, addig nincs vége. „Még ha az oltásokkal az országhatárokon belül rendet is tesznek, a globális gazdaságnak, az utazásoknak menniük kell, így törvényszerű, hogy amíg lesz honnan behurcolni, addig be is fogjuk hurcolni” – fogalmazott a virológus.

Szlávik: Nem lehet hátradőlni

Szlávik János szombaton arról beszélt a közmédiában, hogy egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, mennyi ideig nyújtanak védettséget a vakcinák. Az állatkísérletek során volt példa arra is, hogy az oltást követő 1-2 évben még mindig volt a védettséghez elegendő antitest a szervezetben, az emberek esetében ugyanakkor ezt egyelőre nem lehet megerősíteni, de úgy tűnik, hogy 8-10 hónapig mindenképpen véd az oltás – tette hozzá.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt is mondta, hogy az adatok alapján javul a járványhelyzet, hiszen egyre kevesebben vannak kórházban, illetve intenzív osztályon. „De nem lehet hátradőlni, hiszen ha körülnézünk Európában, akkor látjuk, hogy nagyon sok országban elindult a harmadik hullám. Tehát türelemmel kell lennünk és várnunk kell a vakcinát” – fogalmazott a főorvos az MTI szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!