Friss hazai koronavírus számok: stagnáló adatok

2021. január 23. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 1344 embernél mutatták ki a koronavírust, 3854 beteget ápolnak kórházban, 259-en vannak lélegeztetőgépen, 93 beteg elhunyt.

A legfrissebb adatok szerint újabb 1344 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, áll a koronavirus.gov.hu portálon. A fertőzésszám növekedése az előző napokhoz hasonló arányt mutat.

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 904 főre emelkedett. Ez az adat némi csökkenést jelez az elmúlt napokhoz képest.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 239 880 fő, az aktív fertőzöttek száma 106 533 főre csökkent.

A kórházban fekvő betegek számában négy napos csökkenés után enyhe növekedés látható, de ez ciklikusan, hetente megtörténik, aztán folytatódik a csökkenés. Jelenleg 3854 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 143 184 fő kapott oltást, közülük 6944 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Vakcinahelyzet

A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Oroszországban egymillió ember oltására elég vakcina beszerzéséről kötött szerződést, amely három ütemben fog megérkezni.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

Az oltási rendben elsők az egészségügyi dolgozók. A második körben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása kezdődött meg. Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be. Nagyon sok szociális intézmény még hátravan.

A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, írják a kormányzati oldalon. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány jövő heti ülésén várhatóan a korlátozások meghosszabbításáról dönt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!