98-an haltak meg, 1311 új fertőzöttet találtak péntek reggelig, jelentette be Orbán Viktor

2021. január 22. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1311 új fertőzöttet azonosítottak péntek reggelre, 98 halálos áldozatot regisztráltak, a kórházban ápoltak száma 4000 alá esett (3959-re), és 274-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos, péntek reggeli interjújában a Kossuth rádióban. Egy nappal korábban 1410 új fertőzöttről és 98 halálos áldozatról számoltak be.

A hivatalos tájékoztató oldal Orbán bejelentése után nem sokkal tette közzé a napi adatokat, eszerint 356 973-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 11 811. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent. Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második dózist is megkapta.

Csütörtökön rendkívüli EU-csúcsot tartottak videókonferencia formájában, ahol egyebek mellett elhangzott: az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságot biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt is mondta, nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy nyárra a lakosság hetven százalékát védetté tegye. A bizottsági elnök szerint pár hónapon belül Európában több vakcina lesz, mint amennyit fel tudnak használni. A BioNTech és a Moderna beérkező vakcináival az uniós lakosság több mint 85 százalékát be tudják oltani, ez 318 millió embert jelent.

Szóba került az is, hogy az EU-ba csak negatív teszttel lehet beutazni vasárnaptól, ha nem létfontosságú útról van szó, és lesz majd oltási kiskönyv is, de ennek a részletei további szabályozásra várnak. Franciaország az unióban élőket is csak 72 óránál nem régebbi, negatív teszttel engedi be az országba vasárnaptól, kivéve, ha kereskedelmi vagy üzleti céllal érkeznek. Bővebben az EU-csúcsról itt írtunk.

Angela Merkel német kancellár még az EU-csúcs előtt sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy Németország kész támogatást nyújtani Oroszországnak a Szputnyik V vakcina uniós engedélyeztetéséhez. A vakcinát egyébként Magyarországon már engedélyezték, az OGYÉI jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére vár. Arról, hogy a különféle vakcinák hogyan működnek, ebben a cikkükben írtunk részletesen.

A csütörtöki operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig ötször kaptak Pfizer- és egyszer Moderna-vakcinaszállítmányt. Szerinte – a kormány narratívájával megegyezően – ez kevés, így üdvözölte a döntést, hogy engedélyezték az orosz vakcinát és az AstraZenecát is Magyarországon.

Müller azt is bejelentette, hogy oktatófilmet juttatnak el a háziorvosokhoz azért, hogy a 89 év feletti korosztályt biztonságosan tudják majd beoltani. Tudományos előrelépésként értékelte, hogy a pécsi egyetem tudósai is kimutatták a brit mutánsvírust, de nekik sikerült azt tenyészteni is. Ez pedig szerinte azért bír jelentőséggel, mert a vírus tanulmányozásával újabb jelentős lépést tehetnek abba az irányba, hogy a leghatásosabb magyar vakcinát fejlesszék ki.

Az már a kormányinfón hangzott el, hogy összesen kb. 140 ezren kaptak oltást Magyarországon, várhatóan már februártól pedig egy plasztikkártyát kapnak a vakcináltak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!