Soha ennyi ember nem halt meg koronavírusban Olaszországban

2020. december 3. – 08:01

frissítve

Soha ennyi ember nem halt meg koronavírusban Olaszországban
Nővér az 1285-ben alapított firenzei Santa Maria Nuovában, a világ legrégibb kórházában. Fotó – Carlo Bressan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról a legfontosabb hírekkel csütörtökön.

Csütörtök este a tévében beszélt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a következő hetekre érvényes rendelkezésekről, melyek január 15-ig lesznek érvényben.

  • A novembertől bevezetett korlátozásokat nem oldják fel az ünnepek alatt sem a betegség esetleges újabb hullámának megakadályozására.
  • December 21. és január 6. között az egész országban tilos lesz az egyik tartományból a másikba való átutazás, kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges.
  • Nem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat, amely továbbra is este tíz órától hajnali ötig tart.
  • Január 6-ig zárva maradnak a sípályák.
  • December 4. és január 6. között az üzletek nyitva tartását este kilenc óráig meghosszabbítják.
  • Az iskolák január 7-től visszaállnak a tantermi tanításra az eddig digitálisan tanuló 14 évnél idősebb diákok esetében is.

A koronavírus-elleni vakcina ingyenes lesz Franciaországban, az oltási kampány az idősotthonban élők és dolgozók, egymillió ember beoltásával kezdődik, februárban 14 millió veszélyeztetettnek számító ember veheti fel az oltást, majd tavasz folyamán a lakosság fennmaradó része – jelentette be Jean Castex miniszterelnök az oltási menetrendről tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Egy egészségügyi dolgozó a miniszterelnök bejelentését nézi a tévében a Jean Villar magánkórház egyik kórtermében a franciaországi Bruges-ben. Kép – Philippe Lopez / AFP
Egy egészségügyi dolgozó a miniszterelnök bejelentését nézi a tévében a Jean Villar magánkórház egyik kórtermében a franciaországi Bruges-ben. Kép – Philippe Lopez / AFP

Franciaország 200 millió adaggal fog rendelkezni, ami 100 millió ember beoltására elegendő, miután a védettséghez néhány hét különbséggel két dózisra van szükség. (Franciaország lakosainak száma 67 millió.)

A kampány két oltóanyaggal, a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináival kezdődhet leghamarabb december utolsó napjaiban, de legkésőbb januárban, miután az európai és a francia egészségügyi hatóságok megadták a szükséges engedélyeket.

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltásának hatására antitestek képződnek, amelyek az oltás után legalább 90 napig védettséget biztosítanak a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmánya szerint. A védettség időtartama ennél kétségkívül hosszabb, de ezek az első, több hónapra vonatkozó adatok, amelyeket egy tudományos folyóiratban is hitelesítettek. A kutatók megjegyezték, hogy az immunmemória sejtjeit még nem ismerik, de a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a védőoltás előidézi a killer vagy ölősejtek termelését.

A kísérletek első szakaszában semmilyen nem kívánatos mellékhatást nem tapasztaltak. (MTI)

Noha a koronavírus-járvány terjedésének európai alakulása óvatos optimizmusra adhat okot, túl korai lenne a járvány visszaszorítását célzó korlátozások enyhítése, hangzott el az Európai Unió tagországai egészségügyi minisztereinek videókonferencia keretében tartott ülésén csütörtökön. Jens Spahn, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország egészségügyi minisztere tájékoztatása szerint az ülés résztvevői egytértetek abban, hogy a tavaszi állapotokhoz képest mára az Európai Unió jobban felkészült a határokon átnyúló súlyos egészségügyi fenyegetések leküzdésére.

„Az Európai Unió bizonyítja erejét a járvány második hullámának idején. Együtt fogjuk beszerezni és forgalmazunk majd a koronavírus elleni vakcinákat. Segítünk egymásnak a betegek gondozásában, figyelmeztető alkalmazások határon átnyúló hálózatát építjük ki megerősítve ezzel Európa ellenálló képességét” – fogalmazott a német egészségügyi miniszter. (MTI)

Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában 993 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés következtében az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. Ez a legmagasabb szám a koronavírus-járvány február végi kezdete óta. Egy nappal korábban 684-en haltak meg. A legtöbb halottat, 347-t Lombardiából jelentették. Eddig március 27-én volt a legtöbb halott Olaszországban, akkor 969 beteg halt meg a vírus okozta betegségben.

Az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma nem volt kiemelkedően magas, túllépte a 23 ezret a korábbi 20 ezer után. A halottak száma a járvány kitörése óta immár túllépte az 58 ezret az országban.

Giuseppe Conte miniszterelnök az esti órákban jelenti be a péntektől életbe lépő és január 15-ig érvényes korlátozó intézkedéseket. Korábbi bejelentések szerint az ünnepek alatt megtiltják nemcsak a tartományok, hanem a települések, városok közötti mozgást is. (MTI)

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani, írja az MTI. Az élményről a televíziónézőknek nem kell lemondaniuk. A zenekar elöljárója elmondta, hogy az fel sem merült, hogy ne tartsák meg a koncertet, amit várhatóan 30 millióan fognak nézni.

A zenészek védelmében eleget tesznek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak és rendszeresen tesztelik őket. Emellett bíznak a résztvevők személyes felelősségtudatában is, vagyis hogy a fellépők tényleg a legszűkebb családi körben ünneplik a karácsonyt.

Az első bécsi újévi koncertet 1941-ben tartották. Nézőként most tényleg lehetetlen lesz bejutni, de amúgy se könnyű: a szerencsések sorsolás útján juthattak koncertjegyhez.

Aggasztó pénzügyi helyzete miatt az FC Barcelona késlelteti a labdarúgók januári bérének kifizetését. A klub ideiglenes elnöke, Carlos Tusquets csütörtökön közölte, hogy az esetleges prémiumokat is késve fogják megkapni. Azt nem árulta el, hogy erre mikor kerül sor. A katalán klubot jelentősen sújtotta a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság. A vezetőség a múlt héten jelentette be, hogy megállapodtak az első keret tagjaival a bércsökkentésről. Carlos Tusquets úgy vélekedett, a szezon végére sikerül majd rendezni a klub pénzügyi helyzetét, főleg akkor, ha a szurkolókat ismét beengedhetik a mérkőzésekre.

A Barcelona a bajnokságban várakozáson alul szerepel, kilenc forduló alatt már három vereséget szenvedtek, és a hetedik helyen állnak. (MTI)

A bukaresti kormány után csütörtökön a román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) is jóváhagyta a koronavírus elleni oltási stratégiát. Az oltás biztos, hatékony, megfelel a legszigorúbb európai követelményeknek, beadatása pedig önkéntes, és előjegyzésen alapul, közölte Klaus Iohannis államfő, aki a CSAT rendkívüli ülése után meglátogatta a bukaresti Romexpo kiállítási csarnokban kialakított oltási központot. Ennek mintájára a fővárosban több mint száz, országszerte pedig mintegy nyolcszáz további központot alakítanak ki.

Románia nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti az új típusú koronavírus elleni vakcina beszerzésének, tárolásának és beadásának megszervezését, ezért az oltási kampány előkészítésébe és lebonyolításába a hadsereget és a belügyi szerveket is bevonják. (MTI)

A magyar női kézilabda-válogatottpénteken kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a horvátok ellen. Az ellenfelet példátlan módon sújtja a járvány: az ország legjobb csapatában, a Bajnokok Ligájában szereplő Podravka Koprivnicában mind a hat válogatott játékos megfertőződött. Rajtuk kívül is van egy koronavírusos játékos az eredetileg tervezett keretben, ketten pedig sérültek. Ahogy más kapitányokra, úgy a horvát Šoštarićra is igaz: teszteléstől tesztelésig élnek és terveznek. (MTI)

Orbán Viktor a Facebookon bejelentette, hogy a kormány legkésőbb hétfőn, az operatív törzs ülésén döntéseket szeretne hozni arról, hogy milyen új szabályozást vezessenek be a karácsonyi időszakra. A most életben lévő intézkedések legkésőbb szerdán lejárnak, így a miniszterelnök már csütörtökön megkezdte a konzultációt a járványügyi szakértőkkel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokon 705 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, akit közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolt az ügyészség. A vádlott a koronavírus magyarországi terjedésével összefüggő közveszéllyel fenyegetett az általa regisztrált internetes oldalon. A cikkeket később megosztotta több közösségi oldalon is. A szerda előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. Az ítélet nem jogerős.

Újabb koronavírusos megbetegedések történtek az NB I.-es Kisvárda focicsapatának játékoskeretében és szakmai stábjában, a klub ennek ellenére nem kérte a szombati bajnoki mérkőzésének elhalasztását. Az egyesület honlapján olvasható csütörtöki beszámoló szerint Supka Attila vezetőedző, valamint segítői, Híres Gábor és Erős Gábor is megfertőződött. Több játékos is fertőzéssel küzd, mások most térnek vissza.

Felvetődött, hogy halasztást kérnek, hiszen még nem tudják, hogyan fognak kiállni szombaton. Bár ellenfelük, a Puskás Akadémia valószínűleg belement volt az időpontmódosításba, hiszen augusztusban a kisvárdaiak is méltányolták a felcsútiak halasztási kérelmét, végül úgy döntöttek, hogy lejátsszák a mérkőzést, mert rendkívül sűrű lesz a program a közeljövőben.

(MTI)

Romániában százezer alá csökkent az ismert fertőzöttek száma. Egyéb hírek az országból:

  • A napi esetszám csaknem egy hete kisebb a gyógyultnak nyilvánított fertőzöttekénél, de a statisztikákban megfigyelhető enyhe javulás még nem érezteti hatását a kórházakra nehezedő nyomásban.
  • Az utóbbi napon 7661 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami alig haladja meg az utóbbi két hét átlagát.
  • A hideg idő és a berendezések túlterhelése miatt több helyen csődöt mondtak a konténerekben és sátrakban kialakított mobilkórházak fűtőberendezései, és így fűtetlen sátrakban várakoznak órákon keresztül a tesztelésre váró, vagy már igazolt koronavírus-fertőzöttek.
  • Csütörtöktől több erdélyi városban, így Szatmárnémetiben, Besztercén, Nagybányán, Szamosújváron, Zilahon, Szilágycsehen is feloldották a vesztegzárat.
  • Románia 41 megyéje közül a székelyföldi Hargita megyében sikerült a legjobban lefékezni a járvány terjedését: az utóbbi két hétben diagnosztizált újabb esetek száma a lakosság 1,17 ezrelékét teszi ki.

(MTI)

Egy moszkvai kórház intenzív osztálya 2020. december 2-án – Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik via AFP
Egy moszkvai kórház intenzív osztálya 2020. december 2-án – Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik via AFP

Moszkvában pénteken megkezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása, amelyre aznaptól lehet online feliratkozni, jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere. Blogbejegyzésében azt írta, hogy az oltóállomásokat orvosi hűtőszekrényekkel szerelték fel, személyzetüket kiképezték, megszervezték a hűtött oltóanyag szállításának feltételeit. Az oltásra egyelőre a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások jelentkezhetnek. Vlagyimir Jefimov, az orosz főváros polgármester-helyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, arra számítanak, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások nagy részét a jövő év közepe táján lehet majd feloldani. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon új rekordot jelentő 28 145-tel nőtt, 554-en haltak meg. (MTI)

6635 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 231 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Nagyot ugrott a napi halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában. Meghalt 182 beteg, így az elhunytak száma 5324 főre emelkedett. 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma jelenleg 67 033 fő, az aktív fertőzöttek száma 159 487. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. Itt írtunk bővebben a napi adatokról.

„Most már minden nap...Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy M. János, Jászboldogházán vonuló Bajtársunk ma reggelre elhunyt koronavírus-járvány következtében. A mentőgépkocsi-vezető 55 éves volt” – tette közzé a Facebookon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Szerdán egy salgótarjáni mentésirányító, Z. Norbert haláláról számoltak be, ő is koronavírus-fertőzött volt. (Facebook / Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége)

Nyílt levelet küldött a kormánynak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amiben követelik, hogy december 7. hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet (az utolsó tanítási nap eredetileg december 18.) az egészség és az élet védelme érdekében, és azt is, hogy haladéktalanul fizessék ki a járvány miatt kiesett jövedelmeket a pedagógusoknak és szoros kontaktjaiknak. „A PDSZ azt javasolja, hogy a kiesett napokat – közel két hetet – június 16-ától 30-áig lehet bepótolni” – írják. Kérik, hogy egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett keresetek kifizetésének folyamatát azért, hogy „a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.” (PDSZ)

Tavasszal 109 kórházparancsnokot rendeltek ki 108 intézménybe, jelenleg 93 egészségügyi intézményben 94 kórházfőparancsnok végzi munkáját, többségüket a rendőrségtől rendelték ki a feladatra – erről is beszélt Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Halmosi elmondta azt is, hogy a kórházparancsnokok kockázatnak kitettek, amióta a rendszert létrehozták, 3 kórházparancsnokot ért súlyos egészségromlás – például infarktust kaptak –, és jelenleg 11 kórházparancsnok küzd koronavírus-fertőzéssel. A kórházparancsnokok az intézmények működését és az egészségügyi készletek védelmét felügyelik tavasz óta. (MTI)

Miután a héten tovább csökkent a fertőzöttek száma Csehországban, csütörtökön a kormány enyhítette a korlátozásokat, írja az MTI.

A több mint egy hónapos korlátozások után kinyitottak az üzletek, a vendéglők, a szállodák, és újra működnek a szolgáltatások is. Ezeken a helyeken a bent tartózkodók létszámát korlátozzák, de ettől függetlenül újra működhetnek. A helyi lapok szerint a lakosság országszerte már a délelőtti órákban megrohamozta az üzleteket, a szolgáltatásokat, és általános a várakozás, hogy a karácsonyi vásárlási láz a következő napokban tovább fokozódik.

Megszűnt a kijárási tilalom, újra engedélyezve van a köztéri alkoholfogyasztás is, így az emberek tudnak forralt borozni a hagyományoknak megfelelően. Az arcmaszk használata továbbra is kötelező, a karácsonyi vásárokból pedig csak néhányat tartanak meg, azokat is korlátozva.

Megtartották a kormányinfót csütörtökön, ahol elhangzott, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány, illetve hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma csak akkor előzhető meg, ha rendelkezésre áll oltóanyag. Továbbra sem lehet tudni, hogy karácsonykor és szilveszterkor milyen járványügyi korlátozások lesznek majd életben, erről jövő héten döntenek, de először majd arról kell dönteni, hogy mi legyen december 11. után. A kormányinfóról részletesen itt írtunk.

„Elment egy legenda... Grófo – Kozák László nincs már velünk többé... Részvétünk a családjának... Fájó és megrendült szívvel búcsúzunk..” – írta a Facebookon a Dikh TV, a Kozák Lászlóként anyakönyvezett, 27 éves előadó, Kis Grófo zenész édesapjáról, aki fiához hasonlóan megfertőződött koronavírussal. A betegség miatt lélegeztetőgépre is került, ám arról nemrég lekerült, és úgy tűnt, haza is engedik. A hírt a Blikknek Lendvai János kisebbségi önkormányzati képviselő, Kozák László Grófo unokatestvére is megerősítette. (Blikk / Bors)

„Ez nem a lazítás ideje” – üzente Texas állam negyedik legnépesebb városának, Austinnak a polgármestere a választóknak a koronavírus idején. Steve Adler videóüzenetével egy baj volt: hogy azt épp a mexikói Cabo San Lucasból, egy, a tengerpartjairól híres üdülővárosból küldte.

Adler később azzal védekezett, hogy amikor a videót készítette, nem volt érvényben utazási tilalom. „Bárki rámnézhet, és azt mondhatja, hogy utaztam. De azt nem mondhatja, hogy akkor utaztam, amikor másoknak azt mondtam volna, hogy ne utazzanak” – mondta a videóról, amiben egyébként épp, hogy az otthonmaradásra biztatott mindenkit. (444)

A Semmelweis Egyetem koronavíruson átesett rektora kisebb, tíz fő körüli összejöveteleket gondolna jónak karácsonykor, illetve a tömeg mérséklésére meghosszabbítaná a boltok nyitvatartását. A jelenlegi intézkedések értelmében mindössze este hétig tarthatnak nyitva az üzletek. Szerinte a hosszabb nyitvatartás célja az lehetne, hogy „a kapcsolatok száma, a boltba belépőknek a száma ne lépjen át egy olyan kritikus értéket, amikor már lehet például további megbetegedéseket ezzel generálni, tehát ez egyik oldalon egy könnyítés is, de valójában a járvány csökkentése irányában hozott.” (Hír TV / Magyar Nemzet)

Az ENSZ Fejlesztési Programjának tanulmánya szerint a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt 2030-ra meghaladhatja az egymilliárdot a mélyszegénységben élő emberek száma a világon. Legrosszabb esetben 207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben, miközben például a Nemzetközi Valutaalap 44 milliós növekedéssel számol. Az optimista olvasat szerint akár meg is fordítható a trend, jóléti programokkal, zöld gazdasággal és digitalizációval 146 millió csökkenthető a mélyszegénységben élők száma. (MTTI)

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 145-tel 2 375 546-ra emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 21,3 százaléka tünetmentes, jelenti az orosz helyzetről az MTI. Az országban a járvány kezdete óta több mint 77,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 493 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 518 710 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kilencvennégy éves korában meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök. A politikust novemberben szívelégtelenség miatt szállították kórházba, majd végül az alapítványa által kiadott közlemény szerint a koronavírus szövődményébe halt bele szerdán a Loire menti Authonban található otthonában. A meggyőződéses európai politikus 1974 és 1981 közötti elnöki időszakához fűződik a francia demokrácia és társadalom modernizálása. Itt írtunk róla bővebben.

A világon 64 507 063 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 492 558, a gyógyultaké pedig 41 492 849 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. A legfertőzöttebb országnak számító Egyesült Államokban rekordközeli a napi halálozások száma. Itt összesen 13 920 772 fertőzött volt eddig a napig, 273 368-an haltak meg, és 5 322 128-an meggyógyultak. Indiában 9,5 millió fertőzöttet, Brazíliában 6,4 milliót jegyeztek fel. (MTI)

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint 2731-en haltak meg az elmúlt 24 órában a koronavírusba az Egyesült Álalmokban, ami a legmagasabb napi halálozási szám április óta. Az országban 195 121 új fertőzöttet azonosítottak, a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma pedig meghaladta a 100 ezret. Robert Redfield, az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ igazgatója szerint a vakcina érkezéséig „kemény tél” vár az országra, ugyanakkor az amerikai kereskedelmi kamarában tartott online előadásán felszólította az embereket, tartsák be a járvány lassítása érdekében hozott rendelkezéseket. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!