Csak Orbán nyilatkozatát ismételte meg Gulyás a Szájer-botrányról

Csak Orbán nyilatkozatát ismételte meg Gulyás a Szájer-botrányról
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérdeztük Gulyás Gergelyt a Szájer-ügy jogi és politikai következményeiről, a kormányinfón lényegében semmilyen érdemi álláspontot, információt nem adtak a botránnyal kapcsolatban. De a hivatalos tájékoztatás más módon is elmaradt: a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő más lapok mellett a Telex kérdéseit is teljességgel ignorálta.

Először állt kamerák elé kormánytag azóta, hogy Szájer József kérvényezte Fidesz-tagsága megszüntetését, miután belebukott egy, a kijárási és gyülekezési szabályokat megsértő, brüsszeli szexpartin való részvételbe.

Gulyás Gergely azonban Orbán Viktor szerda esti közleményén kívül egyetlen idevágó kérdésre sem válaszolt érdemben.

Szájer József a hétvégén váratlanul lemondott EP-mandátumáról arra hivatkozva, a 30 éves munkára és az egyre nagyobb lelki megterhelésre. Kedden pedig kiderült, hogy a valódi ok egy pénteki brüsszeli orgia volt, amelyet a Belgiumban érvényes karanténszabályok megszegésével szerveztek meg.

Az 59 éves fideszes politikus aznap elismerte, hogy „ott volt a házibulin”, és volt a táskájában drog, amelyhez azonban állítása szerint neki semmi köze.

A rendőrség rajtaütött a férfiaknak szervezett szexpartin, ahonnan a keresztény-konzervatív eszmékre hivatkozó párt meghatározó embere az ereszcsatornán próbált megszökni, ám egy járókelő észrevette és figyelmeztette a rendőröket, akik extasy tablettát is találtak a megállított Szájernél. Az egynemű párok jogait szűkítő alaptörvény megszövegezésében főszerepet vivő konzervatív politikus elleni eljárás megkezdéséhez a belga ügyészség kérvényezte az EP-től Szájer mentelmi jogának felfüggesztését.

A Szájer ügye körüli kérdésekről itt olvashatja el gyorstalpalónkat. És azt, hogyan hathatmindez a pártra – amely épp az LMBTQ-közösség elleni érzelmekre is fel akarta húzni újabb politikai hadjáratát.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése előtt, 2016. március 17-én. Fotó: MTI/EPP
Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése előtt, 2016. március 17-én. Fotó: MTI/EPP

A volt EP-képviselő a Fidesz-tagságáról való lemondást szerdán este egy, Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be. A Magyar Nemzetnek Orbán Viktor is kommentálta a kilépést:

Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett Európai Parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vettük.

– idézte Orbánt a lap. Hogy azonban a kormány mindezeken túl milyen magyarázatot ad a Szájer-botránnyal kapcsolatban felmerülő kérdésekre, az a kormányinfón sem derült tehát ki.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!