Csak Orbán nyilatkozatát ismételte meg Gulyás a Szájer-botrányról

Csak Orbán nyilatkozatát ismételte meg Gulyás a Szájer-botrányról
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérdeztük Gulyás Gergelyt a Szájer-ügy jogi és politikai következményeiről, a kormányinfón lényegében semmilyen érdemi álláspontot, információt nem adtak a botránnyal kapcsolatban. De a hivatalos tájékoztatás más módon is elmaradt: a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő más lapok mellett a Telex kérdéseit is teljességgel ignorálta.

Először állt kamerák elé kormánytag azóta, hogy Szájer József kérvényezte Fidesz-tagsága megszüntetését, miután belebukott egy, a kijárási és gyülekezési szabályokat megsértő, brüsszeli szexpartin való részvételbe.

Gulyás Gergely azonban Orbán Viktor szerda esti közleményén kívül egyetlen idevágó kérdésre sem válaszolt érdemben.

Szájer József a hétvégén váratlanul lemondott EP-mandátumáról arra hivatkozva, a 30 éves munkára és az egyre nagyobb lelki megterhelésre. Kedden pedig kiderült, hogy a valódi ok egy pénteki brüsszeli orgia volt, amelyet a Belgiumban érvényes karanténszabályok megszegésével szerveztek meg.

Az 59 éves fideszes politikus aznap elismerte, hogy „ott volt a házibulin”, és volt a táskájában drog, amelyhez azonban állítása szerint neki semmi köze.

A rendőrség rajtaütött a férfiaknak szervezett szexpartin, ahonnan a keresztény-konzervatív eszmékre hivatkozó párt meghatározó embere az ereszcsatornán próbált megszökni, ám egy járókelő észrevette és figyelmeztette a rendőröket, akik extasy tablettát is találtak a megállított Szájernél. Az egynemű párok jogait szűkítő alaptörvény megszövegezésében főszerepet vivő konzervatív politikus elleni eljárás megkezdéséhez a belga ügyészség kérvényezte az EP-től Szájer mentelmi jogának felfüggesztését.

A Szájer ügye körüli kérdésekről itt olvashatja el gyorstalpalónkat. És azt, hogyan hathatmindez a pártra – amely épp az LMBTQ-közösség elleni érzelmekre is fel akarta húzni újabb politikai hadjáratát.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése előtt, 2016. március 17-én. Fotó: MTI/EPP
Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése előtt, 2016. március 17-én. Fotó: MTI/EPP

A volt EP-képviselő a Fidesz-tagságáról való lemondást szerdán este egy, Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be. A Magyar Nemzetnek Orbán Viktor is kommentálta a kilépést:

Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett Európai Parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vettük.

– idézte Orbánt a lap. Hogy azonban a kormány mindezeken túl milyen magyarázatot ad a Szájer-botránnyal kapcsolatban felmerülő kérdésekre, az a kormányinfón sem derült tehát ki.

  • Szájer József ügyében egyetlen konkrét újságírói kérdést sem olvasott be Szentkirályi Alexandra, csak annyit mondott, hogy sokan érdeklődnek a témáról. Gulyás pedig csak felolvasta Orbán Viktor szerda esti nyilatkozatát, Ehhez mindössze annyit tett hozzá, hogy a a kormány nem kíván feltételezésekbe bocsátkozni.
  • Gulyás beszélt arról, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány, illetve hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma csak akkor előzhető meg, ha rendelkezésre áll oltóanyag.
  • Megint elismételte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy szerinte az Európai Bizottság migrációs akcióterve miatt kell nemet mondani a jogállamisági mechanizmusra.
  • A különleges jogrend idején az önkormányzatok nem emelhetnek adót, erre Gulyás Gergely magyarázata szerint a munkahelyek védelmében van szükség.
  • Gulyás azt a kérdést nem válaszolta meg, hogy kilép-e az Európai Néppártból a Fidesz, ha Deutsch Tamást a gestopózós megjegyzése miatt kizárják, de azt elmondta, hogy szerinte a demokratikus véleménynyilvánítás nem büntethető.
  • Továbbra sem lehet tudni, hogy karácsonykor és szilveszterkor milyen járványügyi korlátozások lesznek majd életben.
  • Az viszont kiderült, hogy a kabinet nem elvetette, csak nem döntött a Parragh-féle javaslatról, azaz arról, hogy egy éven át ne szedhessék be ezt az adónemet az önkormányzatok.
  • Gulyás nem árult el részleteket a korrupció-gyanú miatt őrizetbe vett helyettes államtitkár ügyében, de hangsúlyozta, hogy szerinte Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben.
  • Jövőre mindenki emelt bért fog kapni az egészségügyben, azok is, akik adott esetben januárig nem fogadják el az új jogviszont, állította Gulyás.
  • A kancelláriaminiszter kijelentette, hogy szerinte a Balck Lives Matter egy rasszista mozgalom.
  • A 444 kérdésére elárulták azt a hivatalos napi közlésben továbbra sem szereplő adatot, hogy hány koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon: jelenleg 993 embert.

Úgy tűnik, bojkottálni kívánja a kormány a Telexet, miután a múlt héten sem hangzott el kérdésink esetében, hogy azokat lapunk küldte, ezen a héten pedig Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő úgy közölte: „a kérdések végére értünk”, hogy a Telex időben, a megszabott határidő szerint szerdán 15:30-ig elküldött kérdéssorának egyetlen elemét sem olvasták fel, nemhogy válaszoltak volna.

Pedig a Telex ezen a héten ezeket a kérdéseket küldte el:

Szájer-ügy:

  • Kérvényezni fogja-e a magyar állam, hogy a mentelmi joga felfüggesztése esetén Magyarország folytassa le a drogbirtoklással kapcsolatos büntetőeljárást Szájer József ügyében?
  • Szájer József botránya okoz-e hitelességi problémát a kormánynak abban, hogy a konzervatív értékeket képviselje itthon és Európában?
  • Szájer lemondása és szexbotránya gyengíti-e a magyar kormány érdekérvényesítő képességét Brüsszelben, illetve a Fideszét az Európai Néppártban?
  • Orbán Viktor és a hazai szakszolgálatok tudták-e a belga sajtóhírek megjelenése előtt, hogy Szájert rendőrök érték tetten egy szexorgia után?
  • Mennyire hitelesek Szájer nyilatkozatai ebben az ügyben, ha vasárnap még lelki okokkal indokolta a lemondását, majd két nappal később kiderült, hogy teljesen más áll a háttérben?
  • Ha Szájer csak a járványügyi szabályokat szegte meg, miért mászott ki az ablakon, miért menekült az ereszcsatornán keresztül a rendőrök elől?
  • Nem tartozik szigorúan a kormányra, de mivel más fórumon nem válaszolnak a kérdésre: maradhat-e Szájer a Fidesz tagja? Kérte Orbán Viktor, hogy Szájer József lépjen ki a politikai közösségből? (Szerdán este Szájer József kilépett a pártból, Orbán Viktor pedig maga is menthetetlennek nevezte a politikus tetteit.)
  • Kérte a kormányfő a párttársától, hogy végeztessen drogtesztet, és annak eredményét hozza nyilvánosságra? Megteszi ezt Szájer József?
  • Szijjártó Péter külügyminiszter szerda reggel azt nyilatkozta a 444-nek, hogy ő sem tud többet Szájer József brüsszeli rendőrségi ügyéről, mint ami a sajtóban megjelent, és azt sem tudta, hogy emiatt mondott le az EP-képviselőségről. Miután a külügyminiszter irányítása alá tartozik az Információs Hivatal, az a magyar titkosszolgálat, ami a polgári hírszerzést végzi, (és többek között a külföldön működő magyar diplomaták és egyéb fontos emberek ügyeiben is illetékes), akkor azt miért nem adott tájékoztatást a külügyminiszternek?
  • Kért vizsgálatot a kormányfő a hírszerzés, és egyéb szolgálatok esetleges mulasztásával kapcsolatban?
  • Mikor és ki tesz jelentést az ügyben a kormánynak, illetve milyen felelősségre vonásra számíthat az, aki mulasztott ebben az ügyben?
  • A kormányhoz közel álló médiában tényként írtak egyesek arról, hogy Szájer Józsefet megzsarolták külföldi titkosszolgálatok. Van ennek bármilyen realitása? Van idevágó információja az illetékes állami szerveknek?
  • Milyen új információkkal rendelkezik a magyar kormány a történtekről? Van tudomása a magyar kormánynak arról, hogy a „bulin” részt vettek-e fiatalkorúak, vagy fiatalkorú személy?

Más témák:

  • Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, vezető minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe azért, mert a kormánytisztviselő 5%-os tulajdonrészt kapott egy mezőgazdasági vállalkozásból, cserében az állami támogatás elintézéséért. Melyik minisztérium, milyen területen, milyen beosztásban dolgozó tisztségviselőjéről van szó, és felmerült-e a gyanú, hogy voltak társai a hivatali visszaélésben? (Azóta kiderült, hogy az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Nagy Jánost vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt.)
  • A kormányzati közlés szerint „Nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni.” Az Operatív Törzs, illetve a járványügyi szakértői munkacsoportok milyen tájékoztatást adtak a kormánynak arról, hogy a jelenlegi adatok fényében milyen kockázatai vannak annak, hogy ha egy (bő) hétre minden korlátozást felold a kormány?
  • Továbbra is folyamatosan érkeznek a panaszos bejelentések arról, hogy nem jutnak hozzá az állampolgárok az influenza védőoltáshoz. Eddig a térítésmentesen rendelkezésre álló oltóanyagból mennyit használtak fel, mennyi van még az állami készletből, és mikor szállítanak ki többet a háziorvosoknak és a családorvosoknak?

Az SZFE ügye kapcsán a kormány korábban többször azt kommunikálta, hogy ezzel nincs dolga, hiszen az egyetem nem állami fenntartású, most egy kormányrendelettel mégis érvényteleníteni tudták ezt a félévet, ez nem beavatkozás a kormány részéról? – kérdezte Gulyástól a 444. A miniszer erre azt válaszolta, hogy szerinte minden egyetemmel kapcsolatos döntést a kuratóriumnak kell meghoznia és ez nemcsak az SZFE-re igaz, hanem minden alapítványi fenntartású intézményre. Azt is mondta válaszában, hogy az oktatási hivatal a rendelet módosítása előtt már állást foglalt arról, hogy az első félév nem ismerhető el az SZFE-n, ezért a kormányrendelet „nem bír különösebb jelentőséggel”.

A 444 idevágó kérdésére közölte az adatot Gulyás Gergely. A hivatalos napi adatközlésben ugyanis ez továbbra sem szerepel, annyit hoznak csak nyilvánosságra, hogy például csütörtökön 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen.

„Ennek megfelelően ez minden normális, a 20. század emberjogi mércéjét elfogadó gondolkodással ellentétes, ezért nem az rasszista, aki a BLM mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A kancelláriaminiszter szerint a kormány főként a határon túl élő magyarok érdekében minden szomszédos országgal jó viszonyra törekszik, de azt tapasztaljuk, hogy sorozatosan érik zaklatások és támadások az ukrajnai magyar kisebbséget, éppen kisebbségi mivoltuk miatt.

Gulyás Gergely ezzel indokolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi közleményét azzal kapcsolatban, hogy étfőn az ukrán titkosszolgálat razziát tartott a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonában és a Kárpátaljai Magyar Főiskolát és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodáiban, hogy ott agresszív módon házkutatást tartson. A főiskola folyosóin fegyveres kommandósok álltak.

Ezt ígérte legalábbis Gulyás Gergely az alapellátásban dolgozók bérrendezésének módját érintő kérdésre. A miniszter szerint azok is, akik adott esetben januárig nem fogadják el az új jogviszont, az év elejétől már a megemelt bérben részesülnek. A szolgálati jogviszony elfogadására, és az új munkaszerződések aláírására egyébként márciusig lesz idő. Szerinte a kormány mindenben a Magyar Orvosi Kamara kérdésnek megfelelően módosította a jogszabályokat – az idevágó rendeletet legalábbis, és örül annak, hogy a kirendelés lehetőségét ma már nem övezik viták.

Palkovics miniszter kereste meg Gulyást szeptemberben azzal, hogy átadná jövő január elsejétől a miniszterelnökségnek ez EU-s források felhasználásának feladatkörét, mert az illeszkedne a Miniszterelnökség portfóliójába a számtalan fejlesztési program mellé. Ezt a miniszterelnök támogatta, ezért történt meg a feladatkör átadása Gulyás Gergely szerint.

Gulyás Gergely szerint semmi más nem befolyásolja a vakcinalekötési- és beszerzési törekvéseket, csak hogy minél hamarabb, minél több oltóanyag érkezzen az országba.

A korrupció-gyanú miatt őrizetbe vettek az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, erősítette meg Gulyás, aki azt mondta, erről részletekkel a nyomozóhatóság és az ügyészség tud adni. A miniszter szerint Magyarországon a korrupcióval szemben zéró tolernacia van, egyetlen politikus sem számíthat védelemre ilyen ügyben.

Ezt mondta Gulyás Gergely az idevágó kérdésre, azaz egyértelművé tette: a kabinet nem elvetette, csak nem döntött a idevágó Parragh-féle javaslatról, azaz arról, hogy egy éven át ne szedhessék be ezt az adónemet az önkormányzatok.

A miniszter megismételte a járványterhek igazságos elosztására vonatkozó retorikát, amikor arról beszélt, ezért hoztak olyan szabályokat, amelyek megkötik az önkormányzatok kezét, és megtiltják számukra az adókivetést, -emelést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy jövő héten döntenek a karácsonyi és a szilveszteri szabályokról, de először majd arról kell dönteni, hogy mi legyen december 11. után. Ha a szigorú korlátozásokat me gis hosszabbítják, akkor is elképzelhetőnek tartja Gulyás, hogy karácsonyra és szilveszterre speciális szabályok lépjenek érvénybe.

Gulyás arról is beszélt a kormányinfón, hogy szerinte a demokratikus véleménynyilvánítás nem büntethető, az Európai Néppárt kettős mércét alkalmaz, mert Deutsch Tamás gestopózós megjegyzése nem személyeskedett, hanem egy eljárásrendet bírált, eközben az EP elnöke megengedi magának a Carl Schmitt hasonlatot.

Nem tudjuk elfogadni az uniós költségvetést ebben a formában, és a vétóhoz jogunk van – mondta Gulyás Gergely, aki kijelentette azt is:

ilyen rendelettervezettel megállapodás nem lesz.

A miniszter szerint a tagállamok a legfontosabb alkotóelemei az Európai Uniónak, ezért a tagállamokat tömörítő Európai Tanács a legfőbb döntéshozó a szövetségen belül, kikerülhetetlen. Arról a miniszter nem beszélt, hogy a Tanácsban kizárólag Magyarország és Lengyelország vétózik, miközben 25 másik tagállam megoldást, és megegyezést szeretne. Ettől függetlenül a jövő heti uniós csúcsot érintő kérdésre reagálva Gulyás világossá tette, hogy a a jogállamisági rendelet rész a költségvetési megállapodásnak, akkor Orbán Viktor jövő héten nemmel szavaz. Ugyanakkor „nyitottak vagyunk a további tárgyalásokra”.

A vétóval Gulyás szerint Magyarországot semmiféle hátrány, anyagi veszteség nem éri.

Szó szerint felolvasta Orbán Viktor szerda esti nyilatkozatát, majd annyit tett hozzá a vélhetően több száz (ha nem több) Szájer József botrányával kapcsolatos kérdést „összefoglalóan kezelve” Gulyás Gergely, hogy ez a kormány álláspontja is. A magyar titkosszolgálatokat és egyéb hírszerzési, vagy jogsértést felvető kérdésekről a miniszter mindössze annyit mondott:

a kormány nem kíván feltételezésekbe bocsátkozni ebben a kérdésben.

Tíz százalékkal lesz kevesebb idén a magyar gazdaság teljesítménye, mint amit idén januárban várt a kormány, a jegybank, az Európai Bizottság és az elemzők. Válsághelyzetben adót kell csökkenteni, Gulyás szerint vannak polgármesterek, akik adót emelnének, ez pedig munkahelyeket veszélyeztet. A korrmány ezért 2019 decemberi szinten stabilizálta az adószintet, az önkormányzatok a rendkívüli jogrend idején nem emelhetnek adót.

Gulyás Gergely szerint nemcsak érthetetlen, hogy egy járványhelyzetben migrációs akciótervvel van elfoglalva, de szerinte annak tartalma is elfogadhatatlan. Éppen ezért van itt az idő az uniós költségvetési vétóra, mert szerinte ha ezt nem teszik, akkor elveszítik az utolsó lehetőségüket, hogy ellenálljanak a migrációs nyomásnak.

Gulyás Gergely szerint tehát lényegében az Európai Bizottság migrációs akcióterve miatt kell nemet mondani a jogállamisági mechanizmusra, és azzal összefüggésben megakadályozni az uniós költségvetés, valamint a koronavírus járvány okozta válság miatti segély- és hitelcsomagot. A miniszter arról beszélt, a kormány teljesen elkötelezett a vétó mellett, mert a jogállamiság álcája alatt akarják elvenni a tagállamok döntési jogait ezzel a mechanizmussal olyan fontos kérdésekben, mint a migráció.

Ezzel magyarázta Gulyás Gergely a jelentős mennyiségű és típusú vakcinakapacitás-foglalást, amelynek adatait is ismertette. A vakcinák és az oltási program ügyében mindenre fel kívánnak készülni.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy Orbán Viktor csütörtökön konzultációba kezd a járványügyi szakemberekkel, és illetékesekkel, valamint az Operatív Törzzsel, és ezek után, a jövő hét közepén hoz döntést a kormány a további korlátozásokról, illetve azok fenntartásáról, vagy a karácsonyi időszakot érintő esetleges enyhítésekről.

Magyarország a 12. helyen áll fertőzöttség tekintetében az Európai Unió rangsorában, az elhunytak esetében az uniós átlagnál lényegesebben kedvezőbbek az adatok – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfó kezdetén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

azt reméljük, hogy lassan eljutunk mind a fertőzések, mind a halálozások számának csúcsára.

A kancelláriaminiszter szerint a megindult tömeges tesztelések következtében ezek a statisztikai, lakosságarányos adatok az elmúlt héten javultak. Ugyanakkor a kormány döntött arról, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány

Müller Cecília országos tisztifőorvos levelet küld a nyugdíjasok számára, amelyre térítésmentesen válaszolhatnak, így papíron regisztrálva az oltásprogramra. Mindenki más pedig online jelentkezhet majd a jövő héten induló, idevágó kormányzati portálon.

A védőoltás igénybevétele önkéntes és ingyenes lesz.

Szerdán, miután a kormányülés előtt megkérdeztük Varga Juditot és Semjént, megjelent egy rakás rendőr és teljesen elzárta a sajtó elől a Karmelita bejáratát. A Fidesz közleményében kiadott egy mondatán túl a kabinet tagjai látványosan nem akartak semmit mondani a kormánypártok legismertebb európai politikusának lebukásáról. Orbán irodáját rendőrök kerítették körbe, Gulyás Gergelynek így csak a kordon mögül kiabálva tudott kérdést feltenni a Telex újságírója. Válasz akkor nem érkezett arra, hogy kommentálná-e a miniszter a Szájer-ügyet.

Szerda délután még csak azt lehetett tudni, hogy egy vezető minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, de este az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó.

Nagy István agrárminiszter kezdeményezi Nagy János felmentését, írják a közleményben, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját. A felmentésről szóló rendelet még szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ugyanakkor a minisztérium esetleges, más dolgozóit érintő vizsgálatról megkérdezzük a kormányt a kormányinfón is.

Csütörtökre 6635 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 231 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Nagyot ugrott a halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában:

meghalt 182 beteg, így az elhunytak száma 5324 főre emelkedett.

7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen. A kormányinfón ezért a kabinet által belengetett karácsonyi korlátozás-enyhítésekről is kérdeztünk.

Még Szájer József Fidesz-tagságát megszüntető levele előtt, szerdán 15:30-ig kellett írásban elküldeni a kormányinfós kérdéseket a lapoknak és televíziócsatornáknak. A Telex ezeket a kérdéseket küldte:

Szájer-ügy:

  • Kérvényezni fogja-e a magyar állam, hogy a mentelmi joga felfüggesztése esetén Magyarország folytassa le a drogbirtoklással kapcsolatos büntetőeljárást Szájer József ügyében?
  • Szájer József botránya okoz-e hitelességi problémát a kormánynak abban, hogy a konzervatív értékeket képviselje itthon és Európában?
  • Szájer lemondása és szexbotránya gyengíti-e a magyar kormány érdekérvényesítő képességét Brüsszelben, illetve a Fideszét az Európai Néppártban?
  • Orbán Viktor és a hazai szakszolgálatok tudták-e a belga sajtóhírek megjelenése előtt, hogy Szájert rendőrök érték tetten egy szexorgia után?
  • Mennyire hitelesek Szájer nyilatkozatai ebben az ügyben, ha vasárnap még lelki okokkal indokolta a lemondását, majd két nappal később kiderült, hogy teljesen más áll a háttérben?
  • Ha Szájer csak a járványügyi szabályokat szegte meg, miért mászott ki az ablakon, miért menekült az ereszcsatornán keresztül a rendőrök elől?
  • Nem tartozik szigorúan a kormányra, de mivel más fórumon nem válaszolnak a kérdésre: maradhat-e Szájer a Fidesz tagja? Kérte Orbán Viktor, hogy Szájer József lépjen ki a politikai közösségből? (Szerdán este Szájer József kilépett a pártból, Orbán Viktor pedig maga is menthetetlennek nevezte a politikus tetteit.)
  • Kérte a kormányfő a párttársától, hogy végeztessen drogtesztet, és annak eredményét hozza nyilvánosságra? Megteszi ezt Szájer József?
  • Szijjártó Péter külügyminiszter szerda reggel azt nyilatkozta a 444-nek, hogy ő sem tud többet Szájer József brüsszeli rendőrségi ügyéről, mint ami a sajtóban megjelent, és azt sem tudta, hogy emiatt mondott le az EP-képviselőségről. Miután a külügyminiszter irányítása alá tartozik az Információs Hivatal, az a magyar titkosszolgálat, ami a polgári hírszerzést végzi, (és többek között a külföldön működő magyar diplomaták és egyéb fontos emberek ügyeiben is illetékes), akkor azt miért nem adott tájékoztatást a külügyminiszternek?
  • Kért vizsgálatot a kormányfő a hírszerzés, és egyéb szolgálatok esetleges mulasztásával kapcsolatban?
  • Mikor és ki tesz jelentést az ügyben a kormánynak, illetve milyen felelősségre vonásra számíthat az, aki mulasztott ebben az ügyben?
  • A kormányhoz közel álló médiában tényként írtak egyesek arról, hogy Szájer Józsefet megzsarolták külföldi titkosszolgálatok. Van ennek bármilyen realitása? Van idevágó információja az illetékes állami szerveknek?
  • Milyen új információkkal rendelkezik a magyar kormány a történtekről? Van tudomása a magyar kormánynak arról, hogy a „bulin” részt vettek-e fiatalkorúak, vagy fiatalkorú személy?

Más témák:

  • Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, vezető minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe azért, mert a kormánytisztviselő 5%-os tulajdonrészt kapott egy mezőgazdasági vállalkozásból, cserében az állami támogatás elintézéséért. Melyik minisztérium, milyen területen, milyen beosztásban dolgozó tisztségviselőjéről van szó, és felmerült-e a gyanú, hogy voltak társai a hivatali visszaélésben? (Azóta kiderült, hogy az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Nagy Jánost vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt.)
  • A kormányzati közlés szerint „Nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni.” Az Operatív Törzs, illetve a járványügyi szakértői munkacsoportok milyen tájékoztatást adtak a kormánynak arról, hogy a jelenlegi adatok fényében milyen kockázatai vannak annak, hogy ha egy (bő) hétre minden korlátozást felold a kormány?
  • Továbbra is folyamatosan érkeznek a panaszos bejelentések arról, hogy nem jutnak hozzá az állampolgárok az influenza védőoltáshoz. Eddig a térítésmentesen rendelkezésre álló oltóanyagból mennyit használtak fel, mennyi van még az állami készletből, és mikor szállítanak ki többet a háziorvosoknak és a családorvosoknak?

Rengeteg a tisztázatlan kérdés Szájer József szombat hajnali ereszcsatornás akciója körül, vannak köztük súlyosabbak és súlytalanabbak, kikövetkeztethetők, és olyanok is, amikre soha nem fogunk tudni felelni. Összeszedtük a Gyorstalpalóban, hogy mik a homályos, vagy annak tűnő pontok a történetben, és hogy a mostani állapot szerint van-e rájuk logikusnak tűnő válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!