Ukrán kommandósok razziáztak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez tartozó intézményekben

2020. november 30. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) razziát tartott a Brenzovics Lászlóhoz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökéhez köthető intézményekben. Hétfő reggel fegyveresek érkeztek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületéhez, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházához, valamint Brenzovics László lakásához is, írja a Kárpátalja.ma oldal.

Ukrán források szerint magyarországi támogatásból megvalósuló fiktív szerződések megkötésével, kettős könyveléssel, pénzmosással vádolják a kárpátaljai magyarság képviselőjét. Az akció után a KMKSZ közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics Lászlóhoz köthető intézményeket házkutatás céljából.

„A zaporizzsjei bíróság egy régebben szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján végrehajtott akció során olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul” – írja a KMKSZ.

Ezzel szemben úgy vélik, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl, a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése is. Ezért felszólítják az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívják Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra.

„Úgy véljük, hogy ezek a cselekmények károsan hatnak nemcsak az ukrajnai magyar kisebbségre, de az ország nemzetközi megítélésére is, s nagyban hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását.”

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!