Szijjártó szolidaritást vár el a NATO-tagországoktól a kárpátaljai razzia miatt

2020. december 1. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna, egy nem NATO-tagország támadást indított egy NATO-tagországhoz tartozó nemzeti kisebbséggel szemben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Arra kérte a NATO tagállamait, hogy az ügyben mutassák ki szolidaritásukat, írja az MTI.

Szijjártó azt mondta, beszámolt a szövetséges országok külügyminisztereinek arról, hogy mi történik jelenleg Ukrajnában. Hétfőn az ukrán titkosszolgálat razziát tartott a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonában és a Kárpátaljai Magyar Főiskolát és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodáiban, hogy ott agresszív módon házkutatást tartson. A főiskola folyosóin fegyveres kommandósok álltak.

Szerinte egyértelműen a magyarok megfélemlítése és magyar gyűlölet szítása továbbra is központi kormányzati politikai szintjén van, ha nem így lenne, nem rúgták volna rá kommandósok az ajtót a KMKSZ elnökére. „Ez nyilván botrány és elfogadhatatlan a 21. században. Főleg egy olyan ország részéről, amely azt állítja, hogy közelebb akar kerülni a NATO-hoz” – mondta.

Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereihez két kéréssel fordult. A szolidaritás kimutatása mellett azt, hogy ne gyakoroljanak nyomást Magyarországra azért, hogy lemondjon a vétóról a NATO-Ukrajna tanácsülések miniszteri szintű megrendezésével kapcsolatban. A hétfői házkutatás után azt mondta, ilyen események után senki nem várhat el gesztust. Az Európai Unió külügyminiszterei jövő hétfőn Brüsszelben üléseznek, és Szijjártó ott is fel fogja vetni ezt az ügyet, azt kéri majd a kollégáktól, hogy valljanak színt ebben a kérdésben, és mutassák ki szolidaritásukat.

Frissítés: Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői már a helyszínen tájékozódnak az Ukrajnában a magyar közösséggel szemben elkövetett inzultusok ügyében – írta Szijjártó kedd este a Facebook-oldalán. A NATO-tanácskozás után telefonon egyeztetett Gent Cakaj albán külügyminiszterrel, aki jelenleg az EBESZ soros elnöki tisztségét is betölti. Azt kérte tőle, hogy az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziója menjen el Kárpátaljára és vizsgálja meg a magyar közösséggel szembeni hétfői inzultusokat. Cakaj intézkedett is, így a megfigyelők már a helyszínen tájékozódnak a történtekről, és kapcsolatba lépnek a kárpátaljai magyarok képviselőivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!