Elhagyhatta a kórházat Böjte Csaba szerzetes

Legfontosabb

2020. november 30. – 07:39

frissítve

Elhagyhatta a kórházat Böjte Csaba szerzetes
Ápolók a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány legfontosabb hétfői hírei egy helyen.

Kövesse velünk percről percre!

Pozitív lett Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök második koronavírus-tesztje, írja az MTI a kormány hétfői bejelentése nyomán. Plenkovic múlt szombaton vonult karanténba, miután kiderült, hogy a felesége elkapta a fertőzést. A miniszterelnököt ezután tesztelték, az akkori vizsgálat negatív eredményt mutatott, ám a hétfői második teszt már pozitívnak bizonyult. A hivatalos közlés szerint Plenkovic jól érzi magát, feladatait továbbra is otthonról látja el.

„Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bajtársunk V. Gyula, a mosonmagyaróvári mentőállomás mentőtisztje elvesztette a harcot, amit a koronavírus ellen vívott. Őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni Családjának és közvetlen Bajtársainak is. A küzdelmet a világjárvány ellen folytatnunk kell, mert Gyula is ezt akarná” – írja Facebook-oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége.

A horvát kormány hétfői ülésén szigorított a határátlépési feltételeken, éjféltől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba. A zöld besorolású EU-tagállamból érkezők továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt, de jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik. Az új protokoll alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban. (MTI)

Pozitív lett Törőcsik András koronavírustesztje, szombat óta kórházban kezelik. Az Újpest legendás, 45-szörös válogatott futballistája tíz nappal ezelőtt hagyta el a Honvéd kórház budakeszi rehabilitációs intézetét, ahol már évek óta töltötte hétköznapjait. Pár nappal később Törőcsik otthon belázasodott, majd egy korábbi egészségügyi problémája jelentkezett, amelynek következtében hányt is. A futballista nővére, Törőcsik Éva azt mondta, öccse nincs lélegeztetőgépen. (Nemzeti Sport)

Böjte Csaba november 19-én került koronavírus miatt kórházba. A szerzetest hétfőn engedték ki, erről Böjte maga számolt be Facebook-oldalán.

Böjte Csaba november 16-án jelentette be a közösségi oldalán, hogy megfertőződött koronavírussal. Pár nappal később egy budapesti kórházba szállították, ahol hamar javult az állapota.

Bécsben megnyílt a koronavírus-tesztelésre kialakított eddigi legnagyobb tesztközpont, amit „tesztutcaként” emlegettek az újságok. Ide elsősorban az ápolási intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, valamint a betegek, illetve bentlakók hozzátartozóit várják koronavírus-gyorstesztre, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák a behurcolás veszélyét. Olyanok is jelentkezhetnek tesztelésre, akik tüneteket vélnek felfedezni magukon, és úgy érzik megfertőződhettek. Ez utóbbiak azonban csak autóval érkezhetnek, és a szűrés során sem szállhatnak ki autójukból. (MTI)

Feszültséget okozott Romániában a kormány és az ortodox egyház között, hogy hétfőn a tomisi egyházkerület érseke a hatósági tiltás ellenére megszervezte a Szent András-napi zarándoklatot, írja az MTI.

A zarándoklaton általában több mint tízezer hívő vesz részt, idén kevesebb mint ötszázan voltak. A romániai operatív törzs október 5-én döntött úgy, hogy az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek: a korlátozás lényege a közelgő zarándoklatok járványügyi kockázatának visszaszorítása volt.

Romániában november 30-án ünneplik Szent András napját, ekkor hívek ezrei szokták felkeresni Konstanca megyében, Corvin község határában a kolostort, amelyet Szent András állítólagos szálláshelye mellett építettek. A rendelet értelmében ezen idén csak a község lakói vehettek volna részt, de

A tomisi egyházkerület érseke arra buzdította híveit, ne tartsák be a tilalmat, hanem zarándokoljanak

Az érsek emellett az egyházkerület papságát is kirendelte a kolostorhoz. A papok nem viseltek védőmaszkot, és nem tartották be az előírt távolságot sem. A híveket útközben csendőrök igazoltatták, akik a zarándoklatot nem állították le, a résztvevők azonban utólagos bírságokra számíthatnak.

Sürgősségi engedélyt kér a Moderna az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) a koronavírus elleni vakcinája után, miután az új adatok megerősítették, hogy az oltás több mint 94%-ban hatékony a Covid-19 megelőzésében. A tesztek során semmilyen komoly mellékhatás nem jelentkezett, így a készítmény biztonságosnak tekinthető. A Moderna a második gyógyszergyártó, aki sürgősségi engedélyeztetést kért az FDA-tól, miután a koronavírus elleni vakcinaverseny másik éllovasának számító Pfizer november 20-án folyamodott az engedélykéréshez. Ez azt jelenti, hogy néhány amerikai néhány héten belül megkaphatja a Moderna kétdózisos oltásának első adagját. (NBC News)

Egy friss tanulmány szerint 0,88-ra esett vissza az R reprodukciós ráta. Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint „még nem dőlhetünk hátra az adatok láttán”. Cikkünk a témában>>>

Hétfőn is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs, ahol elsorolták a friss adatokat, melyekről itt írtunk bővebben., illetve megtalálhatók a koronavirus.gov.hu oldalon.

Müller Cecília elmondta, hogy lezajlott a múlt héten a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben, ennek eredményét kedden fogják ismertetni. Azt is elmondta, hogy bár magas az elhunytak napi száma, de eközben az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma alacsonyabb, mint a gyógyultaké.

Mivel korábban már minden kórházat bevontak a védekezésbe, így jelenleg 78 intézményben látnak el koronavírusos betegeket, ezek közül elsorolta Müller a sorrendet, hogy mely intézmények a leginkább leterheltek: a debreceni egyetem intézményei, a szabolcsi és Borsod megyei kórház, a Semmelweis Egyetem kórházai és a Dél-pesti Centrumkórház.

A koronavírus-járvány kezdete óta még soha nem voltak ennyien kórházban az Egyesült Államokban, mint most. Vasárnapi adatok szerint 93238 ember szorul ápolásra, szombaton ez a szám még 91635 volt. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hálaadás miatt több állam nem küldött pontos adatokat az ünnep másnapján, pénteken, így csak a következő napokban kaphatunk valós számokat. Igaz, ez kisebb mértékben érinti a kórházi adatokat. (ABC News)

A buli megsértette az államban, illetve az Egyesült Államokban hatályban lévő, járvány elleni intézkedéseket, írja az NBC.

A New York-i seriff a Twitteren arról írt, a járvány elleni intézkedések megszegése mellett a 400 fős bulin italengedély nélkül árultak alkoholt.

A buli után négy szervezőt őrizetbe is vettek.

A hétfőn közzétett adatok szerint 151 ember halt meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben Magyarországon. A legfiatalabb áldozat egy 18 éves leukémiás fiú volt. De életét vesztette egy 27 éves Down-szindrómás férfi is. A legidősebb áldozat egy 99 éves férfi volt, aki daganatos megbetegedésben szenvedett.

Felhívást tett közzé a WHO magyarországi irodája, azt írták, hogy együtt kell megelőznünk az influenzát, és szembeszállnunk a covid-19 járvánnyal, mert csak közösen tudjuk megakadályozni a vírus terjedését. A kampányhoz csatlakozott két minisztérium (az Emmi és az ITM), a Közlekedéstudományi Egyesület és a hazai közösségi közlekedési vállalatok. A legfontosabb üzenet az, hogy „senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban”. (WHO/MTI-OS)

Csaknem háromezerrel kevesebben számítanak fertőzöttnek. 151 ember halt meg a járványban az elmúlt napon. Cikkünk a témában>>>

A házi gondozók és a gyermekvédelemben dolgozók nagy része kimarad az ágazat szűréséből – ezt állítják a terület érdekvédői. Még azt sem tisztázza a november 19-én nyilvánosságra hozott kormányrendelet, hogy kit tekint a kormány szociális intézmény alkalmazottjának. Csak egy példa: a beteg, idős emberekhez naponta kijáró gondozókat már nem vették figyelembe a létszámnál. (Népszava)

Szerbiában ismét online oktatást vezettek be az általános iskolák felső osztályaiban és a középiskolákban. A felsőoktatási intézményeknek is azt javasolta a kormány, hogy ha lehet, online tanítsanak. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 65-tel 1549-re, Koszovóban 16-tal 1005-re, Észak-Macedóniában 32-vel 1731-re, Montenegróban hattal 487-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 44-gyel 2620-ra nőtt. (MTI)

Megdicsérte a vásárlókat a kereskedelmi szövetség főtitkára. Vámos György szerint az első adventi hétvégén nem alakult ki tömeges zsúfoltság a boltokban, „a lakosság fegyelmezett együttműködéssel kitűnőre vizsgázott”. Biztató lehet a folytatás, ami viszont attól függ, hogyan alakulnak a 65 év felettiek vásárlási szokásai. „Megint fel kell hívni az idősebbek figyelmét arra, hogy a járvány még nem érte el a csúcspontját, a veszély fokozódik a boltokban is” – tette hozzá Vámos. (Magyar Nemzet)

Csehországban vasárnap 1074 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami szeptember 20-a óta a legalacsonyabb napi esetszám és négyszázzal kevesebb, mint egy hete. Ugyanakkor a munkaszüneti napokon a tesztek száma is mindig alacsonyabb, mint hétköznap. A vasárnapi tesztek számát ma este hozzák nyilvánosságra. (MTI)

Bár a kormány megtiltott minden gyülekezést, a november 25-ig bejelentett társas vadászatokra ez nem vonatkozik. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) indoklásában azt írta, hogy „a vadászat elsősorban vadgazdálkodási tevékenység, amely a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik. A járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának. (…) A vadászat a természet körforgásából adódóan nem halasztható tevékenység”. (24.hu)

„Utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára. Sajnos ez alapján nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése” – írta a Facebookon Kemenesi Gábor virológus, aki mindenkit arra kér, hogy tartsa be a járványügyi intézkedéseket.

A világon 62 736 160 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 459 243, a gyógyultaké pedig 40 127 262 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Egy nappal korábban 62 216 767 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 451 131, a gyógyultaké pedig 39 801 708 volt. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

Az Operatív Törzs még egyszer sem válaszolt a Telex kérdéseire, a kórházakba nem jutunk be, a mentőszolgálat nem reagál – a világjárvány közepén az egészségügyet tekintve a tapasztalataink szerint a média tájékoztató funkciója Magyarországon erősen sérül. Cikkünk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!