Kevesebb mint ezer lélegeztetőgép került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

2020. november 30. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felvásárolt berendezések nagy része raktárakban, logisztikai központokban pihen, írja a HVG.

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe juttatott el, derült ki az ÁEEK közléséből, amit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylése kapcsán adtak ki.

A berendezéseket több mint 300 milliárd forintból vásárolták meg, a kormány pedig annak ellenére rendelt közel 17 ezer darabot belőlük, hogy Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, legfeljebb 8 ezer darabra lesz szükség. A hétfői adatok szerint a kórházban kezelt betegek közül összesen jelenleg 666-an vannak lélegeztetőgépen. A miniszterelnök december 10-re jósolta azt, hogy az egészségügy eléri teljesítőképessége határát, ekkorra becslései szerint 4480 koronavírusos beteg kerülhet intenzív osztályra (viszont nem minden intenzív osztályon kezelt beteg szorul lélegeztetőgépre is).

Kiderült az összesítésből az is, hogy a legtöbb lélegeztetőgép, 103 az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, a második és harmadik helyen a miskolci megyei kórház (65) és a Dél-pesti Centrumkórház (61) van. A 40 intenzív ággyal rendelkező kiskunhalasi járványkórházba 38-at, a soproni, szolnoki és a budapesti Szent Margit kórházba nyolcat, az ózdi Balogh Pál kórházba pedig csupán egyet szállítottak. A listán szereplő 15 idősotthonban átlag 2-2 lélegeztetőgép található. A 17 ezer gépből a Külgazdasági és Külügyminisztérium mindössze 7344-et vett át, a többit raktárakban tárolja.

A külügyi tárca október végén adta ki azt a feladatot a magyar külképviseleteknek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet beszerzési áron. Az orvoskamara volt elnöke november közepén nyilatkozott arról, hogy hiába sok a lélegeztetőgép, nem megfelelő kézben életveszélyt okozhatnak.

A járvány alatt a külvilág számára láthatatlanná tett magyar kórházi viszonyokról itt olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!