Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy most többet megpróbál eladni

2020. október 29. – 05:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt a feladatot kapták Külügyminisztériumtól a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet, beszerzési áron írja a HVG. A külügy a lapnak megerősítette, hogy a „stratégiai készleten felüli gépeket” valóban megpróbálják eladni, de konkrét számokat nem közöltek.

A koronavírus-járvány első hulláma, azaz tavasz óta a Külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt. A HVG szerint ennek most a felét próbálják meg eladni.

A lap kérdéseire a külügy nem válaszolt részletesen, mindössze annyit írt nekik, hogy a járvány első hulláma alatt több európai országban „az orvosoknak kellett eldönteniük, kinek jut gép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia. Ezt a szörnyű helyzetet Magyarország mindenképpen el akarta kerülni, ezért lélegeztetőgépek beszerzése mellett döntött”. A gépekért nagy verseny volt a piacon, de a külügy szerint Magyarországon elég van belőle.

Menczer Tamás külügyi államtitkár júniusban mondta, hogy a Külügyminisztérium száz százalékkal túlteljesítette a lélegeztetőgép-beszerzést. Menczer szerint mivel nagy volt a verseny a lélegeztetőgépekért – és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik – több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek az államtitkár szerint, írja a HVG.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!