151 ember halt meg, csökkent az aktív fertőzöttek száma

2020. november 30. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem négy hónapja először csökkent az aktív fertőzöttek száma Magyarországon. A jelenlegi adatok szerint számuk 148 439 az egy nappal korábbi 151 218-cal szemben.

Csaknem háromezerrel csökkent az aktív fertőzöttek száma Magyarországon. Eközben valamelyest csökkent az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma is. Az elmúlt nap 151 koronavírussal fertőzött halt meg – derült ki a járvány hivatalos adataiból. A halálos áldozatok száma ezzel 4823-ra nőtt.

Az elmúlt napon 5595 új fertőzést regisztráltak, ami szintén csökkenést jelent az elmúlt napok bőven hatezer feletti adataihoz képest. Egy nappal korábban 6819 új fertőzöttet találtak.

Hatósági karanténban jelenleg 48 796 ember van, ez is kevesebb, mint egy napja, amikor számuk 50 ezer felett volt.

A vírus márciusi megjelenése óta 217 122 fertőzést regisztráltak. A gyógyultak száma jelenleg 63 860 fő. A gyógyultak 25 százaléka budapesti. Kórházban 7734 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

A friss mintavételek száma 8946, ami elég kevés az 5595 újonnan közölt fertőzötthöz képest, elképzelhető, hogy nem a teljes mintavételi szám került fel a kormányzati oldalra – ez előfordult már egyszer a napokban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Kemenesi Gábor virológus szerint nehéz tél vár ránk. „Utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára. Sajnos ez alapján nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése” – írta a Facebookon Kemenesi Gábor virológus, aki mindenkit arra kér, hogy tartsa be a járványügyi intézkedéseket.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, számításai szerint már több mint másfélmillió magyar esett át a koronavírus-fertőzésen, ami nagyjából 15 százalékot jelent. Ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen 60 százalékra van szükség. „Nap, mint nap újabb tízezrek kapják meg a megbetegedést. Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon”.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón kis türelmet kért, egyelőre még nem tudta megmondani, hogy karácsonyra szigorodhatnak-e tovább a szabályok, illetve hogy mire számíthatnak azok, akik külföldről jönnének haza karácsonyozni. Azt mondta, december 10-ig meghozzák a további korlátozásokról a döntéseket, a jelenlegi adatok alapján szerinte még korai lenne határozni ezekben a kérdésekben. A karácsony mellett a síeléssel kapcsolatban sem fix még semmi: nincs döntés arról, kinyithatnak-e a hazai pályák, mindenesetre külföldi sítúrák szervezéséről lebeszélné a magyarokat a miniszter.

A járvány alatt a külvilág számára láthatatlanná tett magyar kórházi viszonyokról itt olvashat részletesen.

A koronavírusról szóló összes hétfői hírt ebben a cikkünkben olvashatja el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!