Az orvoskamara volt elnöke szerint hiába sok a lélegeztetőgép, nem megfelelő kézben életveszélyt okozhatnak

2020. november 11. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg egy nyugat-magyarországi nagyvárosban dolgozik mentősként Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi elnöke, aki így testközelből látja, mennyire a teljesítőképessége határán jár az egészségügy.

„A mindennapi munkám során komoly fennakadásokat tapasztalok, és hallom a kollégák kétségbeesett jelzéseit is. A mentés legtöbbször a kórházban végződik, de azt látjuk, hogy a kapacitások kezdenek kimerülni. A betegekkel az intézményekbe érkezve rendkívüli túlterheltséget tapasztalunk” – mondta a MOK-ot 2003-2019 között vezető Éger a 24.hu-nak. Éger a távozása óta először adott hosszabb interjút.

A túlterheltség a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyakorta egyáltalán nem tudják fogadni a kórházak a betegeket, így nem ritkán aránytalanul hosszú, néha 150-200 km-es utat kell megtenniük, mire végre olyan kórházat találnak, ahol van hely és kapacitás.

„[L]átom, hogy a kollégák közül egyre többen betegszenek meg, vagy a közvetlen környezetükben betegszik meg valaki, ami az egészségügyi dolgozóra karanténkötelezettséget ró. Lehet, hogy két hét múlva az lesz nálunk is, mint Belgiumban, hogy akár Covid-fertőzöttként is be kell menni dolgozni, ha az ember épp nincs rosszul. De itt még szerencsére nem tartunk” – mondja arról, hogy Magyarországon a legfrissebb közlés szerint 3 százalékos az átfertőzöttség az egészségügyi dolgozók között.

Az interjúban Éger is megerősítette, hogy bár lélegeztetőgépből van elég az országban,

„nincs elegendő szakszemélyzet, márpedig nagyon nem mindegy, ki és hogyan nyúl egy ilyen készülékhez. A gépi lélegeztetés külön szakma, a lélegeztetőgépek avatatlan kezekben ölni is tudnak.”

Éger még a hétfőn bejelentett, kedd éjféltől életbe lépett új korlátozó rendelkezések előtt mondta a lapnak, hogy csak drasztikus korlátozó intézkedésekkel lehet megakadályozni, hogy az idei karácsony helyett nemzeti temetés legyen Magyarországon. Elmondása szerint a legfontosabb, hogy a a személyes kontaktusok számát a legszükségesebbekre kell leszorítani, mindenáron el kell laposítani a járványgörbét, hogy versenyt tudjunk futni a vírussal.

Az interjúban Éger beszélt az új egészségügyi törvényről, annak hibáiról és hatásairól is beszélt.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!