Holnaptól az Aldi és a Lidl is hamarabb bezár

2020. november 10. – 07:52

frissítve

Holnaptól az Aldi és a Lidl is hamarabb bezár
Kihalt utca London kínai negyedében a lezárás után 2020. november 7-én – Fotó: Kirsty O'Connor / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Minden fontos hír a koronavírusról kedden, percről percre.

A vasúttársaság vezetésének döntése értelmében szerdától szünetel a forgalom a Gyermekvasúton – közölte a Mávinform kedden az MTI-vel. A gyermekvasutasok és az utasok egészségének megóvása érdekében, megelőző intézkedésként nem közlekednek a személyvonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Az újraindulásról a Gyermekvasút honlapján tájékozódhatnak majd az utasok, derül ki a közleményből.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Így nézett ki, amikor tegnap nyérctetemeket földeltek el egy katonai területen, a dániai Holstebróban. A dán egészségügyi hatóság az ország mintegy 17 milliós nyércállományának leölését kezdeményezte, mert a szőrméjükért tenyésztett állatokban a koronavírus különböző mutációit mutatták ki.

Dánia, Holstebro, 2020. november 9. – Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Morten Stricker
Dánia, Holstebro, 2020. november 9. – Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Morten Stricker

Ahogy azt korábban már megírtuk, a dán kormány kedden beismerte, hogy egyelőre nincs jogi alapja arra, hogy elrendelje az ország 17 milliós nyércállományának kiirtását. Dániában azért akarják levágni a szőrméjük miatt tenyésztett nyérceket, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban. A múlt héten a nyércek miatt kerül karantén alá az északi ország egy része. A nyércekben kifejlődött vírusmutáció ellen is ugyanúgy kell védekezni, mint ahogy az emberről emberre terjedő változat ellen.

A megfertőződése óta eltelt több mint egy hétben a Covid-19 fertőzésre jellemsző szinte összes tünetet produkálta Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Hírtévének arról beszélt, hogy legtöbbször a tüdejét vizsgálják, „hálaistennek” a tüdőgyulladása még nincs. A részleteket ebben a cikkben írtuk meg >>>

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél Magyarország gdanski főkonzulátusának megnyitóján 2020. október 22-én. Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél Magyarország gdanski főkonzulátusának megnyitóján 2020. október 22-én. Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa

Az olasz kórházakban folyamatos szobahiány van, ezért nem tudják hol elhelyezni a folyamatosan érkező koronavírus-fertőzötteket. A nápolyi Cotugno kórház találta ki azt a megoldást, hogy amíg a betegek várakoznak autóikban a kórház előtt, átmenetileg ott is igénybe tudják venni az oxigénmaszkokat.

Olaszországban a járvány kitörése óta majdnem 1 millió eset volt, ebből jelenleg 590 ezer az aktív eset, több mint 42 ezer ember belehalt, és 363 ezren gyógyultak ki belőle.

Szőcs Géza november 5-én csütörtökön este halt meg, 67 évesen. A halálhírt megerősítették a Telexnek a költő közvetlen környezetéből, továbbá azt is, hogy Szőcs Géza koronavírus-fertőzött volt.

Temetését szombaton tartják a jelenleg érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően, szűk körben. A 14 órakor kezdődő szertartás előtt 11 és 13 óra között van lehetőségük tisztelőinek, hogy leróják kegyeletüket virággal vagy koszorúval.

A temetési szertartást a közmédia Duna és M5 tévécsatornája élőben közvetíti.

Az Európai Bizottság lezárta a vakcinabeszerzésről szóló tárgyalásait az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyag európai biztosítására – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.

Az MTI tudósítása szerint Mamer azt mondta, az uniós biztosok szerdán hagyhatják jóvá a megállapodást. Ha az uniós biztosok jóváhagyják a megállapodást, a tagállamok ez után dönthetnek arról, milyen mennyiségben kívánnak oltóanyagot vásárolni az EU által aláírt szerződés alapján.

A dokumentum elfogadása feltétele annak, hogy a tagországok milyen körülmények között és milyen feltételek mellett vásárolhatják meg a vakcinát. Az uniós bizottság terve szerint a rendelkezésre álló oltóanyagot arányosan fogják elosztani az egyes államok között.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn Twitter-bejegyzésében közölte, hogy nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel, amelynek révén az Európai Unió akár 300 millió adagot is vásárolhat az oltóanyagból.

Szeptember közepe óta először csökkent a regisztrált új koronavírus-fertőződések napi száma Németországban az egy héttel korábbihoz képest a kedden megjelent hivatalos adatok szerint, írta az MTI a Die Welt cikke alapján. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 15 332 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust.

Ez ugyan csak húsz esettel kevesebb az egy héttel korábbi 15 352-nél, mégis jelentős fejlemény, mert legutóbb szeptember 15-én volt a napi esetszám a hét nappal korábban feljegyzett érték alatt. Reménykeltő, hogy az utóbbi hetek folyamatos és nagymértékű emelkedése után stagnálás közeli állapotba jutott a járványhelyzet egyik legfontosabb mutatójaként számon tartott úgynevezett hétnapi incidencia – fertőzésgyakoriság. A járvány második hullámának gyengülésére utal, hogy folytatódott a reprodukciós ráta október végén kezdődött csökkenése. A hétnapos mozgóátlag 0,98-ra süllyedt az egy nappal korábbi 1,01-ről. Ez azt jelenti, hogy minden száz fertőzött átlagosan 98 embernek adja tovább a vírust. A németek november másodikától szigorítottak.

A koronavírus-járvány első hulláma óta az orvosok elsődleges félelmének számít az, hogy annyi embert kell majd ellátni a kórházakban, hogy egyes pácienseket a meglévő kapacitásokkal már nem tudnak megmenteni. A romániai Temesváron ez most be is következett, egy ottani járványkórház egyik orvosa arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre virradóra hat idős beteg halt meg, mert nem volt hely az intenzív osztályon, így nem tudták őket lélegeztetőgépre kapcsolni – írja a Főtér.ro cikke alapján a 24.hu.

A MÁV közlése szerint keddtől ismét naponta fertőtlenítik a vasúttársaság járműparkját a fokozódó járványügyi helyzet miatt, a MÁV-HÉV és a Volánbusz pedig továbbra is fenntartja a tavasz óta bevezetett napi szintű járműfertőtlenítést. A MÁV honlapján elérhető tájékoztatás szerint szeptember óta az elővárosban és a nemzetközi vonatokon már napi emeltszintű fertőtlenítés volt érvényben, keddtől pedig országosan, a MÁV-START a jelenleg forgalomban lévő több mint 1200 járművén végeznek naponta fertőtlenítő padlófelmosást és felületpermetezést.

A Volánbusz is napi szinten, fokozottan takarítja az autóbusz-állomásokat és a buszokat, a vírusölő és fertőtlenítő szerek mellett pedig országszerte 58 ózongenerátor is gondoskodik a járműállomány fertőtlenítéséről. A vasúttársaság heti szinten végez fertőtlenítő takarítást az ország valamennyi utasforgalmi- és közös üzemi helyiségében, a MÁV-HÉV naponta takarítja az utasforgalmi helyeket és a telephelyeket. A MÁV felhívta az utazók figyelmét a közegészségügyi előírások betartására, és emlékeztetett a maszk kötelező használatára, emellett pedig azt javasolja, hogy a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket.

Budapesten egy vonat utasterét fertőtlenítik a koronavírus-járvány első hullámának idején a Keleti pályaudvaron – Fotó: Mónus Márton / MTI
Budapesten egy vonat utasterét fertőtlenítik a koronavírus-járvány első hullámának idején a Keleti pályaudvaron – Fotó: Mónus Márton / MTI

Döntöttek arról, hogy a szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára kedden Budapesten. Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatóján részletezte a járvány elleni védekezés még hatékonyabbá tétele érdekében hozott, a köznevelést érintő intézkedéseket.

Az államtitkár elmondta: szerdától a középfokú iskolákban a 9., a 9. nyelvi előkészítő és az ezek feletti évfolyamokon, továbbá a fejlesztő nevelést végző iskolákban, valamint az általános iskolai felnőttoktatásban tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe. Ennek részletkérdéseiről Emmi miniszteri határozat született, amelynek az intézményekhez történő kiküldése folyamatban van.

Az érettségi vizsgák szóbeli részei, a központi írásbeli felvételi vizsgák és az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyek viszont az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával hagyományos módon folytatódnak. (MTI)

Változatlanul gyorsan terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, keddre ismét tízezer fölötti új fertőzöttet azonosítottak és csaknem kétszáz halálos áldozatot jegyeztek fel egy nap alatt. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 179 új esettel 479 197-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 191 áldozattal 8756-ra. Eddig 214 657-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 255 784-re emelkedett.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján jelezte, hogy tárcája továbbra is sürgeti a korlátozások országos szintű szigorítását, beleértve az úgynevezett hétvégi karantén bevezetését. Utóbbi azt jelenti, hogy az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon, valamint a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet szombaton és vasárnap, az éttermek, kávézók csak házhoz szállításra vagy elvitelre dolgozhatnak. (MTI)

Nyilvános iskolai és óvodai járványügyi adatokat követel petíciójában a szülőkből, tanárokból és szakértőkből összeállt Vírushelyzet Akciócsoport. Mint írják, a szülőknek és a tanároknak „joguk van tudni, hogy az iskolában, az óvodában hány fertőzött gyermek van, mely osztályokat érinti a fertőzés, hány pedagógus beteg, milyen intézkedésekkel lehet számolni, történik-e kontaktkutatás, tesztelés.” Noha vannak pozitív példák, sok tankerület akadályozza a tájékoztatást, akad, ahol állítólag még azt is megtiltják a szülőknek és a tanároknak, hogy a lehetséges kontaktokat értesítsék.

„Ezért most egy szülőkből, tanárokból és szakértőkből álló akciócsoportot alakítottunk, hogy az iskolai és óvodai járványügyi adatok és intézkedések nyilvánosak legyenek! Első körben levélben megkerestük az iskolák és óvodák vezetőit, hogy saját iskolájuk, óvodájuk adatait tegye ki a honlapjukra, ismertesse a szülőkkel. Most nyílt levélben kérjük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy kötelezze a tankerületeket és az iskolákat az iskolai adatok nyilvánosságra hozására! Az Operatív Törzset pedig arra szólítjuk fel, hogy az intézményi fertőzöttségilétszám-adatokat naponta frissítve és historikusan visszakereshetően tegyék közzé a koronavirus.gov.hu oldalon” – írja a Vírushelyzet Akciócsoport. (aHang)

A gyártó szerint eddig kilencvenszázalékos hatékonyságúnak bizonyult a Pfizer koronavírus elleni oltóanyaga, ám erre még egyelőre nem szerződött le az EU. Ursula von der Leyen bizottsági elnök ugyanakkor hétfőn egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy rövidesen aláírnak egy szerződést, amelynek révén az EU akár 300 millió adagot is szerezhet az oltásból. A lépés biztató, de még nem elég, gyorsnak kell lenni, Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter ezért úgy véli, haladéktalanul gondoskodnia kell az EU-nak a megállapodásról.

„Német egészségügyi miniszterként nehezen tudnám megmagyarázni, hogy miként fordulhat elő, hogy egy Németországban gyártott oltóanyagot hamarabb vetnek be a világ más térségeiben, mint idehaza” – fogalmazott a politikus. Spahn a ZDF német országos köztévé hétfő késő esti híradójában rámutatott, hogy a brüsszeli testület egyelőre csak egy előzetes megállapodást kötött az oltóanyagot fejlesztő cégekkel a termék vásárlásáról.

Jens Spahn kiemelte, hogy sok jogi kérdést kell még tisztázni, de a gyorsaság is fontos. Ezért a berlini vezetés „nagyon-nagyon erős” nyomást gyakorol a bizottságra, hogy mihamarabb véglegesítsék a szállítási keretszerződést. „Némi büszkeséggel tölt el, hogy egy általunk (a szövetségi kormány által) támogatott német cég ennyire élen jár a kutatásban” – mondta Jens Spahn.

A lockdownt, vagyis a lezárást választotta 2020 szavának a brit Collins szótár. Definíciójuk szerint a lockdown olyan szigorú korlátozások alkalmazását jelenti, amik kiterjednek az utazásra, a szociális érintkezésre, és a közterületekre. A szó használatában meredek, úgy 6 ezer százalékos emelkedést tapasztalt a Collins, amely nemcsak website-okon, könyvekben vagy újságokban szűrte a szóhasználatot, hanem rádiókban, tévéműsorokban is. Míg 2019-ben csak kb. négyezerszer hangzott el a lockdown, addig 2020-ban már eddig is több mint negyedmilllió említést regisztráltak. A Collinsnál azért a lockdown mellett döntöttek, mert a szó összefoglalja a világszerte milliókat érintő közös élményt. (The Guardian)

Egy német étterem felirata 2020. november 10-én – Fotó: Oliver Berg / DPA / AFP
Egy német étterem felirata 2020. november 10-én – Fotó: Oliver Berg / DPA / AFP

4140 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 118 918 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103 beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be az elmúlt 24 óra adatairól a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. 13 068 tesztet végeztek, ezek nem egészen 31,7 százaléka lett pozitív.

Az R-GO énekese a Borsnak nyilatkozott arról, hogy akárcsak számos előadónak, a járvány miatt neki is kevesebb fellépése van, ám így több ideje marad a lelki egészségével foglalkozni. Keresztényként hisz abban, hogy minden okkal történik – és így van ez a koronavírussal is. „A böjt nem véletlenül van, felkészít minket egy nagyobb eseményre. Ez a világjárvány Isten büntetése, mert olyan dolgokat szeretnénk természetesként bevezetni, amelyek nem azok. A világot átjárja az abnormalitás” – mondta. Kitért arra is, hogy a templomba járási szokásaival kapcsolatban semmi sem változott, ismer ugyanis Budán egy helyet, ahová akkor is el tud menni misére, amikor minden zárva van. „Nem szabadna bezárni a templomokat, főleg nem most, amikor az embereknek a legnagyobb szüksége van Istenre. Az istenszeretőknek minden a javára válik” – öntötte szavakba véleményét. (Bors)

Észak-Macedónia kormánya keddtől betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket az országban. Észak-Macedóniában a gyülekezési tilalom eddig csak 21 órától volt érvényben, most viszont egész napra vonatkozik. A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 1318-cal 64 065-re, Koszovóban 637-tel 24 792-re, Észak-Macedóniában 515-tel 40 288-ra, Montenegróban 803-mal 23 608-ra, Bosznia-Hercegovinában 997-tel 63 407-re, Szlovéniában 464-gyel 45 624-re, Horvátországban pedig 1529-cel 68 776-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizeneggyel 901-re, Koszovóban tizenhárommal 768-ra, Észak-Macedóniában hússzal 1156-ra, Montenegróban öttel 342-re, Bosznia-Hercegovinában hetvenhárommal 1581-re, Szlovéniában 19-cel 569-re, Horvátországban pedig 42-vel 836-ra nőtt. (Vesti.mk / MTI)

Hétfőn délelőtt már javában tesztelték a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjait és dolgozóit, amikor megérkezett Orbán Viktor bejelentése arról, hogy szerdától az összes középiskolának át kell állnia a digitális oktatásra. Ez a budai gimnázium az az iskola, ahol már a múlt héten sem volt személyes oktatás, az őszi szünet alatt ugyanis kiderült, hogy a tanárok több mint 10 százaléka fertőzött. Az iskola a biztonságos visszatérés érdekében arra készült, hogy letesztelnek minden gyereket és felnőttet. Ha ez össze jött volna, ez lehetett volna az első olyan iskola Magyarországon, amelyről szinte pontos fertőzési arányokat tudhatnának. A középiskolák bezárása miatt okafogyottá vált a tesztelés, így az félbeszakadt. Itt egyébként a korán bevezetett átállás miatt valószínűleg épp elég jók lettek volna a számok az újranyitáshoz, de az igazgató így is örült a bejelentésnek. Cikkünket ide kattintva érheti el.

A vizsgálat elvégzésében orvos szülők segítettek, a teszteket és a védőfelszerelést is az iskola biztosította – Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium
A vizsgálat elvégzésében orvos szülők segítettek, a teszteket és a védőfelszerelést is az iskola biztosította – Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium

Október 29-én jelentkezett súlyos mellékhatásra hivatkozva felfüggeszti Brazília a kínai Sinovac gyógyszergyártó cég által fejlesztett oltóanyag klinikai tesztelését közölte a brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) hétfőn. Az Anvisa nem tárt fel közelebbit a mellékhatásról, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az Brazíliában vagy más olyan országban lépett fel, ahol a készítményt tesztelik. Azt sem közölték, hogy az incidenst miért csak most hozták nyilvánosságra. A Butantan brazil orvosi kutatóintézet helyi idő szerint kedd délelőtt készül közleményt kiadni az ügyben. (MTI)

Világszerte már 50 875 289-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 262 622, a gyógyultaké pedig 33 236 545 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 50 395 174 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 256 179, a gyógyultaké pedig 33 032 762 volt. A járvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 10 110 922 fertőzött volt idáig, 238 235-en haltak meg, és 3 928 845-en gyógyultak meg. A második legfertőzöttebb országnak számító Indiában 8 553 657 fertőzöttet, 126 611 halálos áldozatot és 7 917 373 gyógyultat jegyeztek fel, míg Brazíliában 5 675 032 fertőzöttről, 162 628 halálos áldozatról és 5 163 226 gyógyultról tudni. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!