A nyércekben kifejlődött vírusmutáció ellen is ugyanúgy kell védekezni

2020. november 6. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dániában több nyércfarmon is kimutatták a koronavírus egy olyan mutációját, amely az embert is képes megfertőzni. A dánok szigorú karantént és több millió nyérc levágását rendelték el, hogy megakadályozzák a mutáció terjedését. A Virológia Pécs egy Facebook-posztban foglalta össze, hogy az új mutáció milyen kérdéseket vet fel.

„A nyércek nagyüzemi tartása, hasonlóan más nagyüzemi állattartáshoz számos kockázatot hordoz magában. Ha a nyércek fogékonyak egy kórokozóra az gyorsan és hatékonyan képes terjedni köztük. Ez a helyzet a SARS-CoV-2 esetében is. A nyércek körében töltött idő a vírus számára egy újabb evolúciós környezet, így természetes módon létrejönnek a »nyérc-variánsra« jellemző mutációk is.” A virológusok azt írják, a vírus adaptációja akkor veszélyes, ha immunitás szempontjából jelentős géneket érint. A nyérceknél ez fennáll, az úgynevezett tüskefehérje módosult. Ez a mutáció az előzetes tanulmányok alapján az antitestes immunválaszt képes részben kikerülni, amelyet más ismert törzsek váltanak ki.

Nyércek egy dán farmonFotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP
Nyércek egy dán farmonFotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP

A virológusok kiemelik, az új mutáció ugyanolyan védekezést kíván (maszk, távolság, kézhigiénia), mint a többi, de az antitestes terápiáknál és vakcináknál új megközelítéseket lehet szükséges alkalmazni. A mutációk megjelenése nem dönti romba a vakcinafejlesztéseket és a terápiás eljárások fejlesztését, de tudományos szempontból számolni kell velük, írták a közleményben. Kiemelték, hogy minél több embert vagy állatot fertőz meg ez az új mutáció, annál nagyobb esélye van kiterjedt adaptációra.

A vírus egy másik mutációja, az először Skóciában detektált N439K már 12 országban van jelen. Ebben a mutációban is tüskefehérje módosult, igaz, hasonló lefolyású megbetegedést okoz, mint a vírus eredeti variánsa.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!