Letesztelték volna az egész iskolát, de Orbán bejelentése közbeszólt

2020. november 10. – 07:45

frissítve

Letesztelték volna az egész iskolát, de Orbán bejelentése közbeszólt
Koronavírus-teszt elvégzése a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2020. november 9-én – Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délelőtt már javában tesztelték a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjait és dolgozóit, amikor megérkezett Orbán Viktor bejelentése arról, hogy szerdától az összes középiskolának át kell állnia a digitális oktatásra. Ez a budai gimnázium az az iskola, ahol már a múlt héten sem volt személyes oktatás, az őszi szünet alatt ugyanis kiderült, hogy a tanárok több mint 10 százaléka fertőzött. Az iskola a biztonságos visszatérés érdekében arra készült, hogy letesztelnek minden gyereket és felnőttet. Ha ez összejött volna, ez lehetett volna az első olyan iskola Magyarországon, amelyről szinte pontos fertőzési arányokat tudhatnának. A középiskolák bezárása miatt okafogyottá vált a tesztelés, így az félbeszakadt. Itt egyébként a korán bevezetett átállás miatt valószínűleg épp elég jók lettek volna a számok az újranyitáshoz, de az igazgató így is örült a bejelentésnek.

„Amint megtette a miniszterelnök úr a bejelentését, egyből leállítottuk a teszteléseket” – mondta a Telex kérdésére hétfőn a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója, Berczelédi Zsolt.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Orbán Viktor hétfő délelőtt több más korlátozó intézkedés mellett azt is bejelentette, hogy a középiskolákban, a nyolcadik évfolyamok felett digitális oktatást vezetnek be. Erre a napra már korábban igazgatói tanítási szünetet rendeltek el a Kőrösiben azért, hogy a diákok és a tanárok közül egyetlen nap alatt, 650 teszt segítségével kiszűrjék még a visszatérés előtt a koronavírus-fertőzötteket. Azokat, akiknek eleve volt valamilyen tünetük, nem hívták be, a többieket beosztás szerint, időpontra várták és lázmérés után tesztelték.

A miniszterelnök videós bejelentkezéséig 282 tesztet végeztek el a gimnáziumban, ezek közül hatnak lett pozitív az eredménye.

A pozitív eseteket az iskola azonnal jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Az iskolaigazgató szerint ez az alacsony (két százalék körüli) fertőzöttségi arány részben annak köszönhető, hogy 9 tanár és 15 diák van jelenleg is karanténban vagy fertőzöttként vagy kontaktszemélyként. A másik ok az lehet, hogy mivel a fertőzött tanárokról az őszi szünet idején derült ki, hogy elkapták a koronavírust, az igazgató pedig úgy döntött, hogy a bürokrácia lassúsága ellenére sem engedi vissza a diákokat és az iskola dolgozóit a szünet utáni héten a gimnáziumba, ezért tulajdonképpen majdnem két hétig nem találkozott az 580 fős iskolaközösség.

Miután kiderült, hogy szerdától mindenképp digitális oktatás lesz az ország összes középiskolájához hasonlóan ebben a gimnáziumban, Berczelédi Zsolt egyből kérvényezte azt, hogy ne kelljen egyetlen napra visszatérniük a kőrösiseknek az iskolába. Ezt most negyedóra alatt jóváhagyták az illetékes hatóságok (korábban ez ennél jóval hosszabb folyamat volt).

A vizsgálat elvégzésében orvos szülők segítettek, a teszteket és a védőfelszerelést is az iskola biztosította – Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium
A vizsgálat elvégzésében orvos szülők segítettek, a teszteket és a védőfelszerelést is az iskola biztosította – Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium

Az adatok szerint akár vissza is térhettek volna

Az eredeti terv az volt, hogy a hétfői teszteredmények ismeretében nézi meg az iskola, hogy hány tanára tudna bejárni és offline tanítani, és ha megfelelő az arány, akkor visszatértek volna a hagyományos, személyes iskolai oktatásra. A szűrés alapján nem találtak új fertőzött pedagógust (a korábban pozitív tesztet produkáló és eddig karanténban lévő kilenc tanáron kívül), tehát ha nem épp most állna át az ország minden középiskolája ismét a digitális tanrendre, akkor a Kőrösibe holnaptól akár vissza is térhettek volna a diákok és a tanárok.

Berczelédi Zsolt ennek ellenére örül a hétfőn bejelentett döntésnek, szervezés szempontjából megkönnyíti az iskola dolgát az, hogy marad a digitális oktatás. A koronavírus miatt (fertőzöttként vagy karanténkötelezettség miatt) a jelenléti oktatásból kiesők számára ugyanis meg kellett volna szervezni az órák videós rögzítését és digitális tanagyagok kiadását akkor is, ha a többség visszatérhetett volna a gimnázium épületébe tanulni.

A Telex legfrissebb híreit a koronavírusról itt olvashatja el >>>

Valószínűleg nemcsak az igazgató, de a diákok a szülők és a tanárok többsége is örül annak, hogy nem kell visszatérni a tantermekbe. A szűrővizsgálattal párhuzamosan hétfőn az iskola arról is megkérdezte a szülőket, a dolgozókat és a tanulókat, hogy az egyhetes digitális oktatás után, ha elvégezték a szűrést is, inkább online vagy offline szeretnék folytatni a tanulást. Mindhárom kategóriában az érintettek nagyjából fele adott választ (a miniszterelnök bejelentése itt is befolyásolta a válaszadói kedvet, ezután nyilván kevésbé volt fontos a véleménynyilvánítás sokak számára):

  • a válaszoló szülők 76 százaléka (228 fő) nem akarta, hogy visszatérjenek az iskolába a kőrösisek;
  • a válaszoló diákok 73 százaléka (198 fő) nem akarta, hogy visszatérjenek az iskolába a kőrösisek;
  • a válaszoló pedagógusoknak pedig a 69 százaléka (27 fő) nem akarta, hogy visszatérjenek az iskolába a kőrösisek.

Az iskola igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a koronavírusos pedagógusok állapota hullámzó, de akiknél enyhébb lefolyású a vírus, azoknál is előfordulhat olyan fáradékonyság, amely miatt jelenleg nem tudnak dolgozni. Van egy olyan tanár, akinek már negatív a tesztje, de a fertőzés annyira legyengítette, hogy még mindig végtagfájdalmai vannak, és lázas. Otthonról egyelőre négy fertőzött pedagógus nem tud online sem órát tartani az egészségügyi állapota miatt. A gimnázium ennek ellenére jelenleg meg tudja oldani a digitális oktatást.

>>> Ha kíváncsi arra, mi lesz a hat- és nyolcosztályos gimikben vagy a szóbeli érettségivel, akkor olvassa el ezt a cikkünket is! >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!