A tanárok tizede koronavírusos, az igazgató bezárná az iskolát, de erről ő nem dönthet

2020. október 31. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tantestület tíz százaléka koronavírus-fertőzött egy fővárosi gimnáziumban, ez részben annak köszönhetően derült ki, hogy az iskola saját költségén szeptember óta szűri a diákságot és a tanárokat egyaránt. Az iskola igazgatója szerint az iskolát az őszi szünet végeztével még legalább egy hétig zárva kellene tartani, erre az időszakra digitális tanításra kért engedélyt az illetékes hatóságoktól, és arra készül, hogy ezután az összes dolgozót és gyereket (közel 600 főt) letesztelik, és csak negatív teszttel lehet majd visszatérni a gimnáziumba.

Azért, hogy az offline oktatás minél tovább legyen biztonságosan fenntartható, szeptember óta belső protokoll szerint koronavírus-tesztekkel szűrik a betegségből visszatérő illetve a kontaktkutatások alapján érintettnek bizonyuló diákokat és tanárokat – mondta a Telexnek a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója, Berczelédi Zsolt.

Az őszi szünet alatt hatósági és saját tesztek elvégzése után derült ki, hogy nyolc tanár is megfertőződött az iskola technikai dolgozókkal és óraadókkal együtt 80 fős tantestületéből, ezért döntött úgy az igazgató, hogy szükséges egy hétre, vagy tíz napra lezárni a gimnáziumot és erre az időszakra átállnak digitális tanításra.

Mivel kéttannyelvű iskoláról van szó, a koronavírus-fertőzött tanárok óráin a szakszerű helyettesítés megoldása önmagában is nehéz volna offline módon. A helyzetet azonban tovább nehezíti, hogy nemcsak a már igazoltan fertőzött tanárok esnek ki a személyes oktatásból, de a tantestület további tagjai is, akik a koronavírusos kollégák kontaktjaiként kaptak utasítást arra a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy vonuljanak karanténba – magyarázta az igazgató.

Nem zárhatja be egyedül az igazgató a gimnáziumot

Mivel az iskolaigazgatónak nincs meg ehhez a jogköre, Berczelédi egymaga nem rendelheti el az iskola bezárását. A hivatalos engedélyre pedig egyelőre még várni kell, annak ellenére, hogy mivel a héten véget ér az őszi szünet, hétfőtől lenne esedékes a átállás. Az iskolabezárás a hivatalos protokoll szerint egy soklépcsős, több intézmény közös munkáját igénylő folyamat:

  • először az Emberi Erőforrások Minisztériumának, azaz az EMMI-nek és a Népegészségügyi Központnak, azaz az NNK-nak is be kell jelenteni a fertőzéseket,
  • az NNK az a szerv, amelyik a kontaktkutatásokat elvégzi, illetve ajánlást tesz ez alapján az EMMI felé,
  • az EMMI pedig, ha jogosnak tartja a Népegészségügyi Központ ajánlását, akkor előterjeszti azt az operatív törzsnek,
  • az operatív törzs az a szerv, amely végül dönt, de még itt sem ér véget a folyamat, ugyanis
  • legvégül az operatív törzs döntése alapján az Oktatási Hivatal, az amely végül a hatályos rendelet alapján kiadhatja az iskola bezárásáról szóló határozatot.

Berczelédi Zsolt azt mondja, neki intézményvezetőként jogszabályban rögzített egészségvédelmi felelőssége van a tanulók és a tanárok irányába is. Bár a Kőrösi Csomában a folyamatos szűréssel minden elkövettek azért, hogy az offline oktatást tudják tartani, az igazgató most biztos abban, hogy egy hétre át kell állnia a gimnáziumnak az online tanításra. Jelenleg még várják az EMMI döntését, de bíznak abban, hogy együttműködő lesz ebben a minisztérium.

A téli szünetig biztonságossá lehetne tenni a bejárást

A hétfőtől tervezett, ideiglenes digitális tanítás egyébként azt jelenti, hogy minden órát az órarendszerinti időpontban megtartanak online, azokon a diákoknak kötelező a részvétel, a hiányzásokat pedig regisztrálják.

Felmerülhetne megoldásként, hogy az egészséges diákok továbbra is járjanak be az iskolába, azok a tanárok pedig, akik nem mehetnek be, de megfelelő állapotban vannak az óráik megtartásához, otthonról, online tanítsák őket. Ehhez azonban minden hiányzó tanár órájának lebonyolításához három emberre (az otthonról oktató online oktató pedagógusra, egy technikus kollégára, aki a szükséges technikai felszereléseket biztosítja és a gyerekeket a tanteremben felügyelő tanárra) is szükség volna. Ez az igazgató szerint gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

Az online oktatásban ugyanakkor a tantestület szinte egésze részt tudna venni. Egyelőre csak két tanár van olyan rossz állapotban a beteg tanárok közül, hogy hétfőtől biztosan nem tudják még vállalni az oktatást,

„a többi kollégánál szerencsére úgy tűnik, hogy gyenge lefolyású a betegség, szaglás- és ízlelésvesztés, nátha, levertség, kis hőemelkedés a legtöbb esetben a tünet, de ő azt mondják, hogy hadra foghatóak”

– mondta Berczelédi Zsolt.

A tervek szerint egy hét-tíz nap után vissza lehetne állni a hagyományos, bejárós offline oktatásra. Az iskola már megvett 650 darab tesztet, a digitális tanítás végeztével pedig úgy szeretnék újra nyitni az iskolát, hogy átszűrik a gimnázium összes diákját, tanárát és dolgozóját, hogy csak azok térjenek vissza, akik negatívak. A szűrés lebonyolításában és a tesztek elvégzésében orvosként dolgozó szülők ajánlották fel a segítségüket. Az igazgató azt mondja:

„Abban bízunk, hogy ezzel decemberig biztosítható lenne az iskola biztonságos működtetése.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!