4140 új fertőzött, 103-an haltak meg 24 óra alatt

2020. november 10. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4140 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 118 918 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 103 beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen

– számolt be az elmúlt 24 óra adatairól a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. 13 068 tesztet végeztek, ezek nem egészen 31,7 százaléka lett pozitív. Előző nap 5162 fertőzöttet regisztráltak, és 55-en haltak meg a betegség miatt.

Orbán Viktor hétfőn szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be a Facebookon. Ezek értelmében este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentést csak a munkába menők és a munkából jövők kapnak, illetve rendkívüli esetekben adható ilyen igazolás. Tilos minden gyülekezés, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, illetve az üzleti étkezdék nyitva tarthatnak. Az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak, általános rendezvénytilalom lép életbe.

Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, a felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumokat bezárják. A középiskolákban, a 8. évfolyamok felett online oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak, de a kórházi, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente tesztelik, még ha ismert is, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonsággal ad eredményt, mondta Orbán.

Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken legfeljebb csak ötven ember vehet részt. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos. A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani. A szállodák üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak csak, turistákat nem. Anyagi támogatásként a kormány megtéríti a szállodáknál a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Az Országgyűlés kedden szavaz a rendkívüli felhatalmazásról. Ha elfogadják, akkor az intézkedések kedden éjféltől lépnek életbe, elsőként 30 napra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján hétfőn azt mondta, hogy mivel folyamatosan nő a kórházban ápoltak száma – hétfői 6061 embert kezeltek koronavírussal bent –, és a lélegeztetőgépeken lévők száma is – hétfőn 415 fő –, ezért bevonták az összes intézményt a koronavírusos betegeket ellátó intézmények rendszerébe. Magyarország a betegágyak vonatkozásában jól áll, az ágyak 60 százaléka foglalt, mondta a tisztifőorvos.

Hozzátette, hogy „a járványt megállítani nem lehet”, és elmondta, nagyon intenzíven zajlik most a járvány terjedése, felszálló ágban van Magyarországon, és bár egy-két európai országban néha megtorpanni látszik, azért inkább arra kell számítani, hogy ez eszkalálódni fog. Ezért kell a görbét ellaposítani, amennyire csak lehet.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!