Müller Cecília: Az óvodák 3%-ában, az iskolák 0,4%-ában kellett csak rendkívüli szünetet elrendelni

2020. november 9. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November 9-én, hétfőn is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs. A tájékoztatón elhangzottak a legfontosabb napi adatok a vírussal kapcsolatban, ezekről ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben, illetve felsorolták az Orbán Viktor által bejelentett szigorítások egy részét is, azokról pedig ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben.

A tájékoztatóból kiderült, szeptember 21-e óta 891 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük, mert a tömegközlekedési eszközön nem tartották be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben pedig összesen 2387-szer kellett intézkedni a szabályok be nem tartása miatt. Az elmúlt hétvégén 409-szer.

A vendéglátóhelyeken a hétvégén sok helyen tapasztalták a rendőrök, hogy nem tartják be az emberek a maszkviselési szabályokat, 12 esetben be is zárták a helyet a rendőrök, ebből 10-et Budapesten és kettőt Borsodban.

Müller Cecília arról beszélt, hogy mivel folyamatosan nő a kórházban ápoltak száma – ami a mai, hétfői napon 6061 fő –, és a lélegeztetőgépeken lévők száma is – 415 fő –, ezért bevonták az összes intézményt a koronavírusos betegeket ellátó intézmények rendszerébe. Magyarország a betegágyak vonatkozásában jól áll, az ágyak 60%-a foglalt, mondta a tisztifőorvos.

„A járványt megállítani nem lehet” – fogalmazott Müller, és elmondta, nagyon intenzíven zajlik most a járvány terjedése, felszálló ágban vagyunk, és bár egy-két európai országban néha megtorpanni látszik, azért inkább arra kell számítani, hogy ez eszkalálódni fog. Ezért kell a görbét ellaposítani, amennyire csak lehet.

A tisztifőorvos elmondta, az óvodákban és általános iskolákban zavartalanul folyik a megszokott működés, ezeket nem is érinti Orbán Viktor ma bejelentett szigorítása. Ez azért is lehetséges, mondta, mert az operatív törzs jelenleg 86 óvodában és 11 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet.

Ez pedig az óvodáknak 3%-át, az általános iskoláknak csak 0,4%-át jelenti.

Hozzátette, jelenleg 134 osztályban és 17 iskolában vezettek be digitális órarendet.

Két újságírói kérdés volt, az ezekre adott válaszokból kiderült, sok emberrel szemben intézkedtek hétvégén a rendőrök, és fontos a vitaminbevitel, de túlzásba azért nem kell vinni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!