Két hét alatt megduplázódott a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma

2020. november 9. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 114 778 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 55 beteg, így az elhunytak száma 2493 főre emelkedett, 26 161-en pedig már meggyógyultak. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Egy nap alatt 16 248 tesztet végeztek, tehát ez az új fertőzöttek száma alapján azt jelenti, hogy a tesztek 31,7 százaléka volt pozitív. A kórházban ápolt betegek száma október 27-e óta megduplázódott, akkor még 3 ezer alatt volt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy felfüggesztik a kockázat nélkül halasztható műtéteket, aztán szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is elrendelte, hogy ez keddtől lesz érvényes. Orbán azt mondta, hogy az operatív törzs értékelése szerint november 21-én 2240 olyan intenzív ágyra, amihez van lélegeztetőgép, december 10-re pedig majd 4480 intenzív ágyra lesz szükség, amihez szükség van ápolónőre, orvosra, itt van nagyjából az egészségügy teljesítőképességének a határa. Szombaton egy rövid videóban pedig már arról beszélt a kormányfő, hogy hétfőn újabb egészségügyi lépések várhatók.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton arról beszélt, hogy rendkívül hasznos ugyan a tömeges szűrés, de önmagában nem oldja meg a helyzetet. Szerinte a szűrés akkor hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat, és meg lehet állítani a fertőzési láncot. Arra, hogy kimutassák egy ország átfertőzöttségét, inkább a PCR-tesztek alkalmasak, míg az antigéntesztek a mentőautókban lehetnek hasznosak, vagy olyan zárt közösségekben, ahol fontos kiemelni a fertőzötteket.

Szlávik szerint még mindig csak a felfutó szakaszában tartunk a járványnak, és nem lehet tudni, mikor várható az esetszám csökkenése. „Egyre több beteg kerül kórházba, ezért várhatóan mind több kórház fog ellátni koronavírusos betegeket” – mondta.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!