Nincs elég hely az intenzíven, több koronavírusos beteg is meghalt Temesváron

2020. november 10. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány első hulláma óta az orvosok elsődleges félelmének számít az, hogy annyi embert kell majd ellátni a kórházakban, hogy egyes pácienseket a meglévő kapacitásokkal már nem tudnak megmenteni. A romániai Temesváron ez most be is következett, egy ottani járványkórház egyik orvosa arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre virradóra hat idős beteg halt meg, mert nem volt hely az intenzív osztályon, így nem tudták őket lélegeztetőgépre kapcsolni – írja a Főtér.ro cikke alapján a 24.hu.

Virgil Musta, a Victor Babeş járványkórház orvosa múlt héten is beszélt már arról, hogy a temesvári kórház teljesen megtelt, hétfőn pedig azt mondta, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, az intenzíven ugyanis már napok óta nincs hely. Azokat a koronavírusos betegeket, akiknek súlyosbodik az állapota, nem is tudják már lélegeztetőgépre kapcsolni, ezért oxigénnel látják el őket, ez azonban sok esetben már nem elég.

Mint mondta, a krónikus betegségben szenvedők megmentése egyre nehezebbé válik, pedig ha lenne hely, őket is életben lehetne tartani, ahogy az tavasszal számtalanszor sikerült is. Mivel most nincs helyük, elég nehéz helyzetben vannak, és bár keddtől egy másik kórházban is megnyitnak majd összesen hetven intenzív helyet a koronavírusos betegek előtt, ha azok a helyek is betelnek, nem tudja, mit fognak csinálni. Az orvos azt is kiemelte, hogy bizonyos esetekben a betegség annyira gyorsan rosszabbodik, hogy nincs idő más városba átszállítani a beteget. Temes megyében hétfőn 14 halottról és 253 új fertőzöttről számoltak be a járvánnyal összefüggésben, országszerte pedig 1093 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián, ami azt jelenti, hogy a szabad helyek közel 90 százaléka betelt.

Romániában jelenleg kijárási tilalom van érvényben a járványhelyzet miatt, ennek első éjszakáján pedig több mint ezer embert bírságoltak meg a rendelkezés megsértése miatt. A hétfőtől hatályos kormányhatározat szerint éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása, vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatták el lakhelyüket. A nagyvárosok utcáin razziázó rendőrök az első éjszaka több mint 300 ezer lej, vagyis 22 millió forint értékű bírsággal sújtották a szabályszegőket. Ezenkívül az utóbbi 24 órában csaknem nyolcezer emberre a maszkviselés elmulasztásáért szabtak ki átlagosan 140 lejes, azaz 10 ezer forintos bírságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!