A németek sürgetik Brüsszelt, hogy mielőbb szerződjön le a Pfizer vakcinájára

2020. november 10. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gyártó szerint eddig kilencvenszázalékos hatékonyságúnak bizonyult a Pfizer koronavírus elleni oltóanyaga, ám erre még egyelőre nem szerződött le az EU. Ursula von der Leyen bizottsági elnök ugyanakkor hétfőn egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy rövidesen aláírnak egy szerződést, amelynek révén az EU akár 300 millió adagot is szerezhet az oltásból. A lépés biztató, de még nem elég, gyorsnak kell lenni, Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter ezért úgy véli, haladéktalanul gondoskodnia kell az EU-nak a megállapodásról.

„Német egészségügyi miniszterként nehezen tudnám megmagyarázni, hogy miként fordulhat elő, hogy egy Németországban gyártott oltóanyagot hamarabb vetnek be a világ más térségeiben, mint idehaza” – fogalmazott a politikus. Spahn a ZDF német országos köztévé hétfő késő esti híradójában rámutatott, hogy a brüsszeli testület egyelőre csak egy előzetes megállapodást kötött az oltóanyagot fejlesztő cégekkel a termék vásárlásáról.

Jens Spahn kiemelte, hogy sok jogi kérdést kell még tisztázni, de a gyorsaság is fontos. Ezért a berlini vezetés „nagyon-nagyon erős” nyomást gyakorol a bizottságra, hogy mihamarabb véglegesítsék a szállítási keretszerződést. „Némi büszkeséggel tölt el, hogy egy általunk (a szövetségi kormány által) támogatott német cég ennyire élen jár a kutatásban” – mondta Jens Spahn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!