Rémálmok, példátlan reformok, csalódás: elmondta Super Mario, hogyan pörgetné fel az uniós gazdaságot

2024. szeptember 5. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Zárt ajtók mögött ismertették szerdán európai parlamenti (EP-)frakcióvezetőkkel és diplomatákkal azt a nagyjából 400 oldalas jelentést, ami új lendületet adna az Európai Unió gazdaságának. A dokumentumot Mario Draghi vezetésével állították össze, akire a „szuper” állandó eposzi jelzőt aggatták, mert 2012-ben, a gazdasági válságban az Európai Központi Bank elnökeként egy mondattal sikerült megnyugtatnia a bizonytalan befektetőket az euróövezet jövőjéről.

Magyar szempontból azért is fontos a terv, mert az EU miniszteri Tanácsában a júliusban indult magyar elnökség egyik fő célja is a versenyképesség erősítése. Pár napja az uniós ügyekkel foglalkozó kormánytagok a Várkert Bazárban egyeztettek egy versenyképességi csomagról, amit novemberre, egy informális budapesti csúcstalálkozóra körvonalaznának. A magyar elnökség a miniszterek munkáját előkészítő állandó uniós képviselők szerdai ülésére is meghívta Draghit, hogy bemutassa az elképzeléseit.

A megbeszélésen az Euractivnak nyilatkozó diplomaták szerint inkább a problémákról, mint a megoldásokról volt szó, egyikük csalódást keltőnek nevezte a részleteket mellőző beszámolót és az EP-frakciók vezetőitől is hasonló volt a visszhang. Az uniós gazdaság jövőjéről szóló forgatókönyvek némelyike „rémálmokat okozott” Draghinak, nyilatkozta az ülés után Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt frakcióvezetője a Financial Timesnak. A lap úgy tudja, Draghi „példátlan reformok” szükségességéről beszélt a tagállamokban és az uniós intézményekben is, de nem derültek ki konkrétumok. Az Euractivnak arról beszéltek, hogy példátlan tagállami együttműködésről és az uniós intézmények átfogó reformjáról volt szó.

A volt olasz miniszterelnök várhatóan a jövő héten teszi le a dokumentumot az Európai Bizottság asztalára, ez az épp újjáalakuló testület tehet konkrét jogszabály-javaslatokat. A kiszivárgott információk alapján a dokumentumot öt nagyobb téma köré csoportosították a termelékenység növekedésétől a külső függőségek csökkentésén, az éghajlatváltozás elleni harcon és a társadalmi befogadáson át ágazatonkénti javaslatokig.

A védelmi ipart közös beszerzésekkel és új forrásokkal ráznák fel

Valószínűleg utóbbihoz tartozik a védelmi iparról szóló, még nem végleges rész, ami a Politicóhoz korábban eljutott. Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a tagállamok is elkezdtek egyre többet költeni a hadseregükre. A pénz jelentős része viszont kifolyik az uniós határokon, mert bizonyos eszközökből, fegyverekből nem gyártanak elég mennyiségűt vagy minőségűt az EU-n belül (már ha egyáltalán gyártanak), így például az Egyesült Államoktól vagy Dél-Koreától vásárolnak.

A magyar kormány már a háború előtt igyekezett felépíteni a hadiipart és uniós szinten is egyre nagyobb lépéseket is tesznek ebbe az irányba. Az EU törekvéseihez többek között azzal adna lendületet a Draghi-terv Politicóhoz kiszivárgott változata, hogy előnyben részesítenék az uniós eszközöket, új forrásokat vonnának be és egy központi hatóság segítene abban, hogy a tagállamok együtt vásároljanak. Utóbbit az Európai Bizottság kezelné, a tagállamok az ipari szereplőkkel együtt tanácsokat adnának neki. Az elképzelés jó eséllyel túl föderális lehet az olyan, szuverenitásukat féltő kormányoknak, mint a magyar. Pénzt például az Európai Befektetési Bank szabályainak megváltoztatásával teremtenének elő, hogy ilyen célokra is szélesebb körben adhasson hiteleket (a pénzintézet már el is indult ebbe az irányba), és más akadályokat is lebontanának, hogy a hadiipari cégek uniós forrásokhoz juthassanak.

Az általános irányokra Draghi egy korábbi beszéde is utal. Többek között javasolta, hogy hagyják nagyobb uniós vállalatok kialakulását, aminek a versenypiaci szabályok és eljárások korábban többször is keresztbe tettek. (Ilyen volt például a „vasúti Airbus” elgáncsolása a német Siemems és a francia Alstom egyesülésének megakadályozásával.) Kiteljesítené a tőkepiaci uniót is, amivel a magánforrásokat csatornáznák be jobban ahelyett, hogy a megtakarításokat az EU-n kívül fialtassák.

Címlapkép: Daina Le Lardic / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!