Napi kiadásokra veszünk fel hitelt, a babavárót is egyre kevésbé fizetjük vissza

2023. december 27. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette legújabb tájékoztatóját a háztartások hitelállományának alakulásáról a Magyar Nemzeti Bank. A közlemény szerint 2023 harmadik negyedévében a háztartási hitelek állománya emelkedett, mivel több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk. Így szeptember végére már

rekordnagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel a lakosság.

De legalább viszonylag pontosan törlesztünk, legalábbis a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya a teljes portfólión belül lényegében nem változott. A forint hitelek közül legnagyobb arányban a személyi hitelek és a gépjárműhitelek voltak 90 napon túli fizetési késedelemben: előbbi esetében az állományok 4,1 százaléka, utóbbi esetében az állományok 4,7 százaléka haladja meg a 90 napos késedelmet.

De mire veszünk fel hitelt? A legnagyobb összegben az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya növekedett, ami leginkább a babaváróhitel-állomány emelkedésének köszönhető, írja az MNB.

A Bank360.hu elemzése szerint a 2023-as magas infláció, a megugró rezsi- és élelmiszerárak a hitelezésben is visszaköszöntek. A magas kamatok dacára a fogyasztási hitelek kelendőek maradtak, a személyi kölcsönök állománya történelmi csúcsra került, a hitelkártya-tartozásoké is rekordot döntött, a folyószámlahiteleké pedig meredek ütemben emelkedni kezdett. A lap szerint korábban jellemzően lakásfelújításra, autóvásárlásra vették fel a személyi kölcsönt a háztartások,

2023-ban nőtt azok aránya, akik a napi megélhetésük fedezésére vagy valamilyen más, drágább hitel kiváltására használták ezt a kölcsönt.

Egy átlagos háztartás, amelyik folyószámlahitelt igényelt, 280 ezer forintos mínuszban állt szeptember végén.

A hitelkártya-szerződések száma folyamatosan csökken, de az átlagos tartozás összege növekszik, és lassan eléri a 300 ezer forintot. A Covid-járvány kitörése óta mintegy 140 ezer hitelkártya-szerződés tűnt el a piacról, és nagyjából 90 ezer forinttal nőtt az átlagos tartozás. Ezeket a kártyákat főleg vásárlásra érdemes használni, így abban, hogy emelkedik a felhasznált összeg, fontos szerepe lehetett az inflációnak is.

Az áruvásárlási és egyéb hitelek között tartják nyilván a babaváró támogatásokat is, a 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége 2021 végén a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

Ha valaki felvette a babavárót, majd elvált, még akkor is büntetőkamattal kell visszafizetniük a kölcsönt, ha megszületett a gyerekük.

2024-ben ráadásul letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára, így a helyzet még tovább romolhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!