Hiába száguld az infláció az EU-ban is, marad az EKB élénkítőprogramja

2021. október 28. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem változtatott az irányadó eurókamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön. Az ülésen arról is döntöttek, hogy valamivel lassabb ütemben bár, de egyelőre folytatódik a bank nagyívű kötvényvásárlási programja, vagyis az EKB nem veszi le a lábát a gázpedálról az eurózónában is megélénkült infláció ellenére sem.

A csütörtöki döntés szerint változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintje. Az EKB szerint a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha az idei második és harmadik negyedévnél kisebb ütemben, de marad a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP).

A banknak két hasonló stimulusprogramja fut párhuzamosan, az APP és a fent említett PEPP, amelynek keretében havi 75 milliárd euró értékben vásárolt be kötvényekből az EKB március és szeptember között – írja a Bloomberg. Ebből terveznek némileg visszavenni a következő hónapokban a mostani ígéret szerint, ám 2022 márciusig (sőt, ha kell tovább is) mindenképp velünk marad a PEPP. Az APP pedig ezt követően is folytatódik havi 40, később havi 20 milliárd eurós kerettel.

Eközben az inflációs félelmek közben nem csak itthon, de Európa-szerte szinte mindenütt fokozódnak, Spanyolországban éppen csütörtökön jött ki a friss adat, ami 30 éves rekordot, 5,5 százalékos drágulást mutat. Németországban 4,6 százalékos fogyasztói árnövekedést mértek legutóbb (ez magasabb lett a várakozásoknál), és a teljes eurózónát tekintve is 1993 óta a legmagasabb inflációs várakozásokat tapasztaljuk.

Az EKB folyamatos vészhelyzeti élénkítése egyre kevésbé követi a világtrendeket. A válságkezelés keretében a piacokra öntött rengeteg likviditás, az elszabaduló energiaárak és ellátási zavarok miatt világszerte jellemző drágulásra válaszul a világ központi bankjai Új-Zélandtól az Egyesült Királyságig (és Magyarországig) kamatemelési ciklusokat kezdtek vagy jelezték, hogy ezt tervezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!