Hamarosan 400 forint fölé mehet a kenyér ára

2021. október 26. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagártáblázata szerint a fehér kenyér kilója 399 forinttal már szeptemberben is nagyon közel került ahhoz, hogy átlépje a 400 forintos határt, azóta pedig valószínűleg már át is lépte azt. Ez ugyanakkor nem a csúcs, a következő időszakban még tovább drágulhat a kenyér – írja a Portfolio.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy az előrejelzések további búzaár-emelkedést irányoznak elő, a KSH szerint pedig a sütőipari alapanyagok önmagukban is jelentősen drágultak. Szeptemberben az előző év azonos időszakához képest például az étolaj fogyasztói ára 32,6, a margariné 15,4 százalékkal emelkedett. A többségében importált vaj árát például a forint-euró árfolyam alakulása, vagy máshogy mondva a forint gyengülése is befolyásolja – ez pedig gyengül is, hétfőn 367 forint körül is volt az euró árfolyama.

Az elmúlt időszakban emellett az élesztő, a só, a cukor mellett az olyan töltelékek, mint a dió vagy a mák, illetve a szintén jórészt importált adalékanyagok ára is növekedett.

A malomipar már jövő januárban jelentős áremelésre kényszerülhet, a sütőipar pedig az alapanyagok költségeinek növekedése mellett a növekvő üzemanyagárak, logisztikai költségek és a munkabérek emelkedésének hatásait is igyekszik áthárítani. Septe szerint az önköltség harmadát kitevő liszt beszerzési árában jelenleg akár tíz-tizenkét forintos kilogrammonkénti különbség is előfordulhat a vállalkozás méretétől függően, de egy rakás egyéb befolyásoló tényező is van a megbízhatóságtól a rendelés méretén át a malomtól való távolságig.

A Magyar Pékszövetség elnöke úgy látja, az is egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalabb generáció már nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén. Elmondása szerint ezért a vállalkozások nemcsak a keverő- és dagasztógépek beszerzésével próbálják ellensúlyozni ezt, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is. A cégeknek ráadásul arra is fel kell készülniük, hogy januártól a közel húszszázalékos garantáltbérminimum-emelést is ki kell gazdálkodniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!