Hekkerek kapcsolták le Új-Zéland nagyvárosait a netről

2021. szeptember 3. – 09:21

frissítve

Hekkerek kapcsolták le Új-Zéland nagyvárosait a netről
Legelő Új-Zélandon – Fotó Anka Vidanagama / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A túlterheléses támadást nagyjából másfél óra alatt elhárította a szolgáltató.

Új-Zéland inkább a nyugodt, természetközeli helyek etalonjaként szokott szerepelni a hírekben. Bár fejlett állam, valójában az ország eléggé agrárfókuszú, a világ legnagyobb vajexportőre. Az ország egy hatalmas legelő, nem él itt még 5 millió ember sem, de ennyi emberre jut 25 millió juh és több mint 5 millió tehén. A kiváló minőségű tejből Új-Zéland legnagyobb, dollármilliárdos exportkincse a vaj. A megtermelt tejtermék 80 százalékát adja el az ország külföldön (főleg a mindenevő Kínának), ez a teljes új-zélandi kivitel negyede.

Szeptember 3-án azonban ez a békés hely két támadás miatt is bekerült a nemzetközi sajtóba, előbb egy késes, majd egy kibertámadás is történt ugyanis ma Új-Zélandon (az ország neve egy holland térképésztől származik, aki a holland Zeeland tartomány mintájára nem túl kreatívan Nieuw Zeelandnak, vagyis új, tengeri földnek nevezte el a szigetcsoportot).

A Vocus internetes vállalatot szolgáltatásmegtagadással járó, úgynevezett túlterheléses (DDoS) kibertámadás érte – idézi az MTI a New Zealand Herald című lapot, illetve a nevezett vállalat szóvivőjét.

A DDoS-támadás egy olyan kiberbűnözési módszer, amikor a hekkerek zavart okoznak a szerverhálózatban azzal, hogy elárasztják üzenetekkel. Az ilyen támadások akár kritikus infrastruktúrákat is megtámadhatnak, itt például a SeConSys szakportál oldalán arról látható egy gyűjtés, hogy milyen komolyabb incidensek voltak az elmúlt években.

Az internetkiesés Auckland, Wellington és Christchurch felhasználóit érintette kora délután. Ám mivel éppen ez az ország három legnagyobb városa, és Új-Zélandon a lakosság közel 90 százaléka városokban él, túlzás nélkül állítható, hogy a fél ország net nélkül maradt.

Igaz, a legtöbb helyen az online kapcsolat mintegy másfél óra múlva helyreállt. A Vocus tulajdonában lévő Orcon internetes vállalat is azt közölte a Twitteren, hogy hálózati problémákat már megoldották. A szóvivő szerint folyamatban van a támadás okozta károk enyhítése, figyelemmel kísérik a szolgáltatást, és frissítésekkel látják el a felhasználókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!