Agyonlőttek a rendőrök Új-Zélandon egy késes támadót, aki az Iszlám Állam támogatója volt

2021. szeptember 3. – 07:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A helyszínen meghalt az a férfi, akit a rendőrök lőttek le, miután késsel megtámadott több embert egy aucklandi szupermarketben, írja a BBC. A szemtanúk káoszról számoltak be, egyikük pedig látott egy földön fekvő idős férfit szúrt sérüléssel.

Frissítés: A BBC szerint a támadó az egyik polcról vett le egy nagy kést, és azzal támadt rá az áldozatokra. Legalább hat embert megsebesített, közülük hárman válságos állapotban vannak, egy ember pedig súlyosan megsérült.

Jacinda Ardern miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a késelést, amit egy rendőrségi megfigyelés alatt álló, Srí Lanka-i állampolgár követett el. Azt is elmondta, hogy a férfi az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója volt.

A támadóról azt tudni, hogy 2011 végén érkezett Új-Zélandra, és öt évvel később kezdték nemzetbiztonsági okból megfigyelni, rajta volt a potenciális terroristák listáján. Azonban egészen a pénteki támadásig nem követett el semmilyen bűncselekményt. Ehhez képest szombaton a kormányfő már azt jelentette be, hogy a férfi három évig őrizetben volt, miután többször is vádat emeltek ellene vadászkések birtoklása és tiltott publikációkat találtak nála. Egészen idén júliusig őrizetben volt, és ez idő alatt rátámadt börtönőrökre is, írja a CNN. Kiszabadulása után is folyamatos megfigyelés alatt állt, amiben egyszerre harminc rendőr vett részt.

A rendőrség szerint azért tudtak egy percen belül közbelépni, és megakadályozni, hogy további áldozatok sérüljenek meg, mert megfigyelték a férfit. Azonban azt mondták, hogy nem lehettek közvetlenül mellette, mert a férfi tisztában lehetett vele, hogy megfigyelik.

2019-ben már történt egy sokkal brutálisabb eset. Akkor Christchurch városában rendezett tömegmészárlást két muszlim vallási központban egy szélsőjobboldali ámokfutó. A férfi összesen 51 emberrel végzett, és további 40-et megsebesített, miközben a gyilkosságokat élőben közvetítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!