Ötödével nőtt az építőipar termelése májusban, elszállhatnak a lakásárak

2021. július 15. – 11:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hasít, bár vélhetően túl is hevült a hazai építőipar. Az jó, hogy rengeteg a munka, az kevésbé, hogy drágák az alapanyagok, illetve még nehezebb lesz lakást venni.

Májusban 18,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az MTI tudósítása szerint a májusinál nagyobb éves növekedési ütemet 2019 júliusában mutatott utoljára az építőipar. Az építőipar jelenségeiről, elsősorban a brutális anyagár-emelkedésről itt írtunk.

Az épületek építése 38,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusi rendkívül alacsony szintet, amivel 8,8 százalékkal nőtt a két évvel korábbi fölé. A mélyépítés teljesítménye 0,8 százalékkal csökkent a tavalyi járványos időszakhoz képest is, így 13,4 százalékkal maradt el a 2019. májusitól. A kormány kezdetben úgy tűnt, hogy komolyan veszi az ügyet, Nagy Márton, a Miniszterelnökség tanácsadója is beleásta magát az ügyben és érdemi intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök.

Azóta újabb személyi kinevezés is történt, erről itt írtunk. Folyó áron 405,2 milliárd forintos termelési értéket állított elő az építőipar. A megkötött új szerződések volumene 11,8 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 29,2 százalékkal magasabb,

„Az építőipar teljesítményének növekedése jelentős költségemelkedés mellett valósul meg, hiszen a korábbi nyugalmasabb időszakot követően a tavalyi harmadik negyedévtől újra erőteljes, a legtöbb esetben kétszámjegyű, az acél esetében például 8 hónap alatt mintegy 80 százalékos drágulás következett be az alapanyagok globális piacán. A költségoldalról jelentkező jelentős nyomás miatt elkerülhetetlen az új lakások további drágulása, ám tapasztalataink szerint a vevőkben ez a folyamat még nem tudatosodott”

– kommentálta a KSH ma megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke.

Földi Tibor kiemelte, mivel a hazánkban felhasznált építőanyagok jelentős része importból származik, az említett hatások begyűrűznek, a magyarországi fejlesztéseket is érintve, ráadásul az építési telkek folyamatos drágulása is az újlakásárak további emelkedésének irányába hat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!