Kiviteli tilalom, elővásárlás, extraprofitadó: jönnek az új intézkedések az építőanyagok drágulása ellen

2021. július 2. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, miként tervez beavatkozni a kormány az építőanyag-piacon tapasztalható brutális árnövekedés ellenében.

A pontos részletekre még várnunk kell, de a kormányfő szavai alapján a fő csapásirányok az alábbiak lesznek:

  • Októbertől kiviteli korlátozás lesz az építőiparban, mert a kormány elemzése szerint az árak növekedéséhez hozzájárult, hogy megnőtt az országból kivitt mennyiség. Azért csak októbertől, mert az EU részeként ezt az igényt be kell jelenteni Brüsszelben, és ennyi ideig tart az átfutás (ha egyáltalán jóváhagyják).
  • Már október előtt életbe lép a tervezett építőanyag-export előtti kötelező bejelentés, és állami elővásárlási jogot vezetnek be az építőipari alapanyagokra.
  • Tervben van, hogy fellépnek az „extraprofitot” realizáló kereskedőkkel szemben: termékenként egy meghatározott ár fölött a szint fölé eső összeg 90 százalékát el fogja vonni az állam, „extraprofitadót” vezetnek be (pl. kavicsnál, sódernél mindenképpen, de más termékeknél is nézik a lehetőséget).
  • Az áremelkedéshez az is hozzájárul, hogy alacsony a kínálat bizonyos anyagokból, ezért ösztönözni szeretnék a bányászati tevékenységet: ehhez bevezetik, hogy művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányáknak egy éven belül meg kell kezdeniük a tevékenységet, máskülönben visszavonják a megnyert koncessziót a tulajdonostól.

Az építőipari alapanyagok egy része nagyon megdrágult az elmúlt hónapokban, aminek globalizált világunkban főleg nemzetközi okai vannak, de azért hazai magyarázatokat is találunk – utóbbiak ellen próbál a fenti beavatkozásokkal tenni a kormány, a drágulás ugyanis lassan felzabálja az állami otthonfelújítási támogatás összegét (bár egyúttal maga is hozzájárul az inflációhoz).

Eközben a Gazdasági Versenyhivatal is felállított egy munkacsoportot, amely kiemelten elemzi az építőanyag-piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és jelzéseket. A drágulás okairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Orbán pénteki interjújának összefoglalója itt érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!