Az egyik legundorítóbb középkori tragédiában német nemesek tucatjai fulladtak bele egy pöcegödörbe

2023. március 3. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évezredekben számtalan bizarr baleset és tragédia történt szerte a világon, de valószínűleg kevés undorítóbbat lehet találni annál, mint amikor 1184-ben legalább hatvan német nemes belefulladt egy pöcegödörbe, és nem sok híja volt annak, hogy a későbbi német-római császár, VI. Henrik is erre a sorsra jusson. Az egész mögött ráadásul nem volt semmilyen trükk, csak annyi történt, hogy a padló nem bírta el a valószínűleg egy földvita miatt összetrombitált előkelőségek súlyát.

Mielőtt rátérnénk magára a tragédiára, érdemes gyorsan végigvenni, hogy egyáltalán miért volt szükség arra, hogy VI. Henrik összecsődítse a királyság krémjét Erfurtban. Az 1169-ben megkoronázott, az incidens idején 18 éves német király egy helyi konfliktus elmérgesedése miatt érkezett a városba, ennek középpontjában III. Lajos türingiai tartománygróf és Konrád mainzi érsek állt. Lajos és Konrád azóta álltak vitában egymással, hogy a korábban Henrik apjával, I. Frigyes német-római császárral szembekerülő III. (Oroszlán) Henriket 1180-ban erővel kényszerítették behódolásra, a háttérben pedig a krónikák szerint egy földvita állhatott.

Illusztráció VI. Henrik császárról, aki túlélte a katasztrófát – Illusztráció: Wikipedia
Illusztráció VI. Henrik császárról, aki túlélte a katasztrófát – Illusztráció: Wikipedia

Az ehhez hasonló villongások nem voltak példa nélküliek, VI. Henrik azonban úgy érezte, muszáj lesz közbeavatkoznia, és a kérdés rendezése érdekében a Német-római Császárság nemeseinek részvételével zajló gyűlést hívott össze. Hogy ez pontosan hol zajlott, abban nincs egyetértés, egyes feljegyzések szerint az erfurti Szent Péter-templom (Peterskirche) adott helyet a gyűlésnek, mások szerint valamelyik közeli épület, de az biztos, hogy a Petersberg-citadella területén zajlott.

A nemesek nagy része 1184. július 25-én megérkezett a városba, másnap pedig kezdetét is vette a nagy érdeklődésre számot tartó esemény. Aztán gyorsan véget is ért, miután a padló beszakadt a kíváncsi nemesek alatt. Ez alapból is tragédiát irányzott volna elő, miután a gyűlést az emeleten tartották, szerencsétlenségükre azonban az aláhulló nemesek a földszint padlóját is átszakítva éppen a pöcegödörbe estek bele. A feljegyzések alapján többen valószínűleg már az esés következtében meghaltak, de alighanem sokan az emberi ürülékbe fulladtak bele, vagy a lehulló törmelék okozta a halálukat.

A tragédiában legalább hatvanan haltak meg, de egyes beszámolók szerint akár száz emberrel is végezhetett a pöcegödör.

A konfliktus egyik főszereplője, III. Lajos egyike volt azon szerencséseknek, akik túlélték a padló beszakadását, a király és az érsek pedig le sem zuhant, mert a terem egyik távolabb eső, kőpadlós fülkéjében diskuráltak egymással. Ezután állítólag a közeli ablak rácsaiba kellett kapaszkodniuk, mielőtt létrákkal sikerült kimenteni őket. A német krónikákba Erfurter Latrinensturz (szabad fordításban erfurti latrinabaleset) néven bevonuló tragédiában a birodalom számos fontos nemese vesztette életét. Az eset így nem meglepő módon háttérbe szorította a problémát, amely miatt a gyűlést összehívták, mára pedig nem lehet megmondani, hogy mi lett Lajos és Konrád konfliktusával.

Az erfurti pöcegödröt sikeresen elkerülő Henrik a jövőben valószínűleg jóval óvatosabban közelített a latrinákhoz, apja 1190-ben bekövetkező halála után pedig itáliai király és német-római császár is lett, sőt felesége révén Szicíliát is ő uralta, de az öregkort nem érhette meg. 1197-ben, 31 évesen halt meg – mielőtt csatlakozhatott volna az általa indított keresztes hadjárathoz –, egyes források szerint maláriában, mások szerint pedig azért, mert megmérgezték. Halála az egész birodalmat zűrzavarba taszította, és egészen fia, II. Frigyes 1215-ös, aacheni megkoronázásáig kellett várni arra, hogy az addig uralkodó Hohenstaufen-ház és a vele szemben álló Welf-ház hivatalosan is lezárja a trónutódlási küzdelmét.

Forrás: Inside The Erfurt Latrine Disaster Of 1184, When 60 Nobles Drowned In Excrement (All That’s Interesting)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!