Raman Prataszevics

RSS

Házi őrizetbe helyezték a Ryanair-gépről leszállított belarusz újságírót és barátnőjét

A hatóságok tömeges zavargások szervezésével vádolják őket.

Kiültették a belarusz hatóságok Raman Prataszevicset is az eltérített Ryanair-gépről szóló sajtótájékoztatóra

A belarusz hatóságok által letartóztatott újságíró meglepő fordulatot jelentett a belarusz hatóságok sajtótájékoztatóján.

A családja szerint kényszerítették és kínozták a repülőgépről leemelt belarusz ellenzéki újságírót, hogy Lukasenkót éltesse

Raman Prataszevics csuklóján sérülések is látszódtak, nyugati titkosszolgálatokról és alvó terroristasejtekről is beszélt az állami tévében.

Lukasenko gépeltérítése mutatta meg a tüntetések erejét

Az eddigi nemzetközi szankciók mellett újabbak is jönnek, miután Belarusz földre kényszerítette a Ryanair gépét egy ellenzéki elfogásának érdekében. Többek szerint azért is fontos, meddig érnek el a nemzetközi reakciók, mert jóval nagyobb, autokratikus irányba hajló országok is vérszemet kaphatnak. Belaruszban egyre nő az ellenzékiekkel szembeni hatósági erőszak, ami azt is jelzi, hogy a vezetés attól tart, a tavalyi tüntetési hullám bármikor új lendületet kaphat.

Lukasenko: Az EU válasza egy Belarusz elleni „hibrid háború” része

Manfred Weber EP képviselő szerint Moszkva keze is benne volt a gépeltérítésben.

Két hónapig biztosan nem engedik el a belarusz hatóságok Prataszevics barátnőjét

A fiatal lányról kedden jelent meg egy videó, amin vallomást is tesz, családja szerint azonban furcsán viselkedik, és feltételezhető, hogy kényszerítették.

A letartóztatott belarusz újságíró apja szerint fiát erőszakkal kényszerítették vallomásra

Az apa szerint a beismerő videóban verésnyomok látszódtak a fián, és nagyon furcsán viselkedett. A belarusz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja is aggodalmát fejezte ki, a nyugati országok nyomásgyakorlását kérte az ügyben.

Videót tettek közzé a letartóztatott újságíróról a belarusz hatóságok

Az újságíróról korábban elterjedt, hogy letartóztatása után kórházba kellett szállítani, mert baj volt a szívével.

A belarusz újságíró ügye miatt lehet izgalmas Orbán brüsszeli útja

Hétfőn és kedden tartják az Európai Tanács csúcstalálkozóját, a napirenden szerepel a Ryanair gépének kikényszerített leszállása és Prataszevics őrizetbevétele is.

Raman Prataszevics szabadon bocsátását követeli az USA is

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozón is napirendre kerül az eset, az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen léphet fel Fehéroroszországgal szemben.