A családja szerint kényszerítették és kínozták a repülőgépről leemelt belarusz ellenzéki újságírót, hogy Lukasenkót éltesse

2021. június 4. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A gépeltérítéssel elfogott belarusz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics kedden harmadszor szerepelt az belarusz állami tévében. Családja szerint Prataszevicset kényszerítették és meg is kínozták, hogy Alekszandr Lukasenkót éltesse, terroristákról és titkosszolgálatokról beszéljen.

Prataszevics az állami tévében azt mondta, hogy saját döntése volt az, hogy most beszéljen. Beismerte, hogy meg akarta dönteni Alekszandr Lukasenko elnök hatalmát. Azt mondta, hogy ugyan sokat kritizálta Lukasenkót, de már kezdi megérteni és tisztelni, és úgy véli, hogy helyesen cselekedett az elnök.

Az állami tévében arról is beszélt, hogy nyugati hírszerző szolgálatok akarják destabilizálni Belaruszt, és több szunnyadó terroristasejt is van még az országban. Magáról azt vallotta, hogy közvetítőként dolgozott a Lukasenko megölését tervező lázadócsoportok és a külföldre menekült belarusz ellenzékiek között.

Az interjú végén Prataszevics szemébe könnyek szöktek, majd azt mondta, hogy szeretne megházasodni és gyerekeket nevelni. Mikor az arca elé emelte a kezét, csuklóján jól látható sérüléseket lehetett felfedezni. Ellenzéki csoportok és jogvédők ezekből a képekből következtetnek arra, hogy az újságírót megkínozták, írta a BBC.

Raman Prataszevics a belarusz állami tévé műsorában
Raman Prataszevics a belarusz állami tévé műsorában

„Nagyon jól ismerem a fiamat, sosem mondana ilyen dolgokat magától. Megtörték és kényszerítették arra, hogy azt mondja, amire szükségük volt” – mondta Prataszevics apja az AFP-nek.

A Human Rights Watch képviselője, Kenneth Roth szerint a belarusz biztonsági erők brutálisan kényszeríthették az újságírót a vallomástételre. A közreadott interjú pedig első számú bizonyíték is lehet a Lukasenko-rezsim kínzásaira és a nem megfelelő bánásmódra.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a fehérorosz légtérben lévő gépet, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben. A repülőgépet ugyanis átkutatták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Minszkben tavaly augusztusban indult több hónapos tüntetéshullám azután, hogy Lukasenko belarusz elnök hatodjára is 80% feletti győzelmet aratott a választásokon. Az emberek választási csalás miatt, és Lukasenko elnöksége ellen vonultak utcára. A tüntetőket a hatóságok vitték be, több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Számos, a tüntetésről tudósító újságírót ítéltek el az események után, de Lukasenko összetűzésbe került még egy, a tüntetőket támogató érsekkel is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!