Egy orvos és egy újságíró került a belarusz rezsim célkeresztjébe, miután nyilvánosságra hoztak egy jelentést

2021. február 19. – 11:36

Egy orvos és egy újságíró került a belarusz rezsim célkeresztjébe, miután nyilvánosságra hoztak egy jelentést
Fotó: Ramil Nasibulin / BELTA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság elé állítottak Minszkben egy orvost és egy újságírót azzal a váddal, hogy megsértették az orvosi titoktartásra és információk közzétételére vonatkozó előírásokat, amikor nyilvánosságra hozták egy agyonvert ellenzéki egészségi állapotáról szóló orvosi jelentést, írja az MTI.

A vád szerint Artjom Szarjakin, a minszki mentőszolgálat orvosa tavaly novemberben Kacjarina Bariszjevics, a Tut.by hírportál munkatársának unszolására átadta neki a súlyos sérülésekkel kórházba szállított Raman Bandarenka egészségi állapotáról szóló orvosi jelentést. Szarjakin ezzel megsértette az orvosi titoktartást, Bariszjevics pedig az információközlés szabályait. Az ügyészség szerint a „hamis információk” közzététele súlyos következményekkel járt, társadalmi feszültséget gerjesztett, „nem engedélyezett rendezvényeken való részvételre” ösztönözte az embereket, valamint aláásta az illetékes szervek iránti bizalmat. Akár három év börtönt is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

Az eset három hónappal ezelőtt történt, amikor országszerte tömeges tüntetések zajlottak Alekszandr Lukasenko ellen, aki hatodszor is nyert az augusztusi választáson, az ellenzék szerint csalással.

A november 11-i tüntetésről Raman Bandarenka 31 éves festőművészt a rendőrök elhurcolták, később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit a fogdában szerezte.

A fehérorosz főügyészség csütörtöki közleményében azt írta: a vizsgálatok szerint a belügy embereinek nem volt közük a halálesethez.

Korábban a nyomozóhatóságok közölték, hogy Bandarenka részegen összeverekedett ismeretlenekkel, elesett, és ekkor szenvedett fejsérülést. Artjom Szarakin, a mentőszolgálat orvosa azonban jelentésében azt írta, hogy Bandarenka józan volt. Az orvost őrizetbe vették, büntetőjogi eljárást indítottak ellene, és hasonlóképpen jártak el a jelentést nyilvánosságra hozó Kacjarina Bariszjevicscsel is.

Az üggyel összefüggésben csütörtökön két év börtönbüntetésre ítélték a Belsat lengyel tévécsatorna két újságíróját, Kacjarina Andrejavát és Darja Csulcavát, akik az ítélet szerint súlyosan megsértették a közrendet, amikor néhány nappal később élő adásban közvetítettek a Bandarenka halála miatti tüntetésen.

A 9,6 milliós Belaruszban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a Lukasenko elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni.

Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenko választási csalással került ismét hatalomra. A választási eredményeket Nyugaton sem ismerték el.

Kövess minket Facebookon is!