Hazatérhet a minszki érsek, akit azért nem engedtek be az országába, mert kiállt a Lukasenko elleni tüntetők mellett

2020. december 24. – 16:08

frissítve

Hazatérhet a minszki érsek, akit azért nem engedtek be az országába, mert kiállt a Lukasenko elleni tüntetők mellett
A minszki érsek egy virágvasárnapi ünnepségen 2017-ben Minszkben. – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több hónapos tüntetéshullám indult Minszkben azután, hogy Lukasenko belarusz elnök augusztus 9-én hatodjára is 80% feletti győzelmet aratott a választásokon. Az emberek választási csalás és Lukasenko elnöksége ellen vonultak utcára, Tadeusz Kondrusiewicz érsek pedig kiállt a tüntetők mellett, írja az MTI.

Lukasenko emiatt megneheztelt az érsekre, aki augusztus végén Lengyelországba utazott egy ünnepségre, innen azonban belarusz állampolgársága ellenére már nem engedték vissza az országba. Lukasenko azt állította, hogy az érsek konzultációkra utazott váratlanul Varsóba, ahol „meghatározott feladatot kapott”, ezért nem térhet vissza. Kondrusiewicz erre azt válaszolta, ő misézni utazott Lengyelországba, nem találkozott egy ottani vezetővel sem.

Az érsek később azt a választ kapta a határőrségtől, hogy nincs hivatalos útlevele, ezért nem léphet be, a belügyminisztérium pedig közölte, felülvizsgálják Kondrusiewicz állampolgárságát. Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter végül hónapokkal később,

december 22-én közölte, hogy Lukasenko a Ferenc pápa iránti tiszteletéből azt kérte, rendezzék el az érsek hazatértét.

Az érsek már visszatérte napján misét celebrál majd a minszki Boldogságos Szűz Mária székesegyházban.

Kondrusiewicz ügyében még Szillártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is levélben fordult szeptember elején a belarusz külügyminiszterhez, hogy engedjék haza az érseket, csütörtökön pedig üdvözölte is Kondrusiewicz visszatértét.

A minszki tüntetésről szeptember végi helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!