„Nap mint nap szadizmusnak és erőszaknak vannak kitéve” – Merkel segítségét kérték a botrányosan elfogott belarusz újságíró szülei

2021. június 12. – 07:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a belarusz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei. „Nagyon kérjük segítségét, hogy az ártatlanok kiszabadulhassanak a börtönökből” – idézte a Bild című német lap szombati kiadásában Dmitrij és Natalja Prataszevicset.

„Sürgősen segítségre van szükségük, mert nap mint nap szadizmusnak és erőszaknak vannak kitéve” – hangoztatták Prataszevicsék, és Merkelnek címzett üzenetükben Aljakszandr Lukasenko belarusz elnök megfékezését követelték. „Minden további nap, sőt minden egyes további óra ártatlanok, köztük gyerekek életét követeli” – tették hozzá Prataszevics szülei. Ők tíz hónapja menekültek el Belaruszból a fiuk munkássága miatt, és jelenleg lengyelországi emigrációban élnek.

Dmitrij Prataszevics nehezményezte, hogy a fiuk nem kapja meg a neki írt leveleiket, és az ügyvédjével sem beszélhetnek szabadon telefonon, „ehelyett a karhatalom közzétett két videófelvételt, amelyeken kikényszerített vallomást tesz”. Mint mondta, a felvételeken világosan láthatóak kínzás nyomai. Dmitrij Prataszevics szerint fia orrát eltörték, míg a nyakán látható foltok fojtogatásról tanúskodnak.

A letartóztatott aktivista egy kétrészes interjúban bevallotta, hogy tüntetéseket szervezett Lukasenko elnök ellen, de – mint mondta – tiszteli őt. Prataszevics családja szerint a felvétel nyomás alatt készült.

A belarusz hatóságok május 23-án botrányos körülmények között vették őrizetbe a 26 éves Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát. Pokolgépes fenyegetésre hivatkozva ugyanis vadászrepülőkkel leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen Prataszevicsék utaztak. Utólag kiderült, hogy a gépen már fent voltak a belarusz titkosszolgálat emberei, és hogy a pokolgépes fenyegetésből semmi nem volt igaz. Az eset nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió újabb szankciókat vetett ki a minszki vezetésre, a lengyel elnök egyenesen állami terrorizmusról beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!