Hat évet kapott Belaruszban az állami gépeltérítéssel elfogott ellenzéki barátnője

2022. május 6. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hat év börtönre ítélék Belaruszban az ellenzéki Szofija Szapegát – írta a BBC. Az orosz állampolgárságú egyetemista lányt barátjával, az ellenzéki aktivista Raman Prataszeviccsel együtt fogták el, lényegében állami kalózkodással: Görögországból tartottak Litvániába a Ryanair gépén, ám a belarusz légtérben terrorveszélyre hivatkozva leszállásra szólították fel a gépet, amely a helyi légierő gépeinek kíséretében Minszkben landolt. Az ügy részleteiről itt olvashat bővebben.

A gép államilag leszervezett eltérítése és az ellenzékiek őrizetbe vétele miatt légtérzárat rendelt el az EU, így az európai gépek be sem repültek Belarusz fölé, a belarusz gépek pedig nem repülhettek az EU-ba.

Prataszevicset az országot 28 éve irányító Alekszandr Lukasenko elleni tüntetéssorozatot segítő, Telegramon működő Nexta hírközlő oldal megszervezéséért keresték a hatóságok. Az elnök 2020 augusztusában zsinórban hatodik választását nyerte meg 80 százalék felett, bizonyíthatóan csalással. Ezután százezres tüntetések voltak a 9,6 milliós posztszovjet országban hónapokon át, miközben az ellenzéki vezetőket bebörtönözték vagy külföldre kényszerítették, és tüntetők tízezreit vették őrizetbe.

Szapegát zavargások szításának vádjával ítélték el hat évre.

Ugyanakkor barátja sorsa zavarbaejtően alakult: a fogva tartás alatt elérték, hogy nyilvánosan felszólaljon Lukasenko mellett, tévedésnek minősítve saját ellenzéki tevékenységét. Az egykori újságíró-blogger Prataszevicsből mára állami propagandistát csináltak, bár családja szerint egyértelmű, hogy kiszolgáltatott helyzetében nem is igen van választási lehetősége.

Lukasenko pozíciója rövid ideig ingatagnak látszott, végül Moszkva közvetett segítségével, erőszakot bevetve sikerült stabilizálnia helyzetét, igaz, végképp Oroszországra utalva. Korábban Lukasenko a Moszkvával fenntartott szoros szövetség ellenére gyakran került pénzügyi vitába a Kremllel, és olyankor az EU-hoz való közeledéssel taktikázott.

A tüntetések leverése után erre már nincsen módja, mint ahogyan abban sem mondhat nemet Moszkvának, hogy az országot felvonulási területként használhassa az Ukrajna elleni háborújához. Igaz, a belarusz erők hivatalosan nem jelentek meg Ukrajnában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!