Állami propagandista lett Raman Prataszevicsből, aki ellenzéki újságíróként menekült el Belaruszból még 2019-ben

2022. január 25. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy YouTube-videóban tűnt fel Raman Prataszevics volt ellenzéki, belarusz újságíró, aki 2019-ben elmenekült az országból, majd akkor merült fel ismét a neve, amikor házi őrizetbe került, miután barátnőjével együtt letartóztatták a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának eltérítése után, szúrta ki a 444.

Franak Viačorka, a külföldre üldözött ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik tanácsadója a Twitteren írt a videóról:

„Raman Pratasevich váratlanul ismét megjelent a rezsim tévéjének főhírében. Jelenleg a kormánypárti »Jogvédelmi rendszer«️ alkalmazottja, bár még mindig házi őrizetben van. Az új Raman szerint a Nyugat háborút provokál, és a gép eltérítését megszervezték.”

Raman Prataszevics a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatornának volt főszerkesztője, 2019-ben menekült el Belaruszból, miután erősen bírálta Alekszandr Lukasenko elnököt. Emiatt a hatóságok szélsőségességgel és társadalmi gyűlöletszítással vádolták meg, ezeket a vádakat Prataszevics tagadta, és jogtalan politikai elnyomásnak tekintette.

Múlt héten az Egyesült Államok légi kalózkodással vádolt meg négy belarusz tisztségviselőt, amiért 2021 májusában leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair 4978-as számú, Athén–Vilnius-járatát, hogy őrizetbe vegyék a fedélzetén utazó Prataszevicset és barátnőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!