Házi őrizetbe helyezték a Ryanair-gépről leszállított belarusz újságírót és barátnőjét

2021. június 25. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz hatóságok házi őrizetbe helyezték Raman Prataszevics belarusz újságírót és barátnőjét, Szofija Szapegát, akiket a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának eltérítése után tartóztattak le – írja a BBC.

Az újságíró apja, Dmitrij Prataszevics azt mondta a BBC oroszországi riporterének, hogy a fia és barátnője ellen felhozott vádakat nem vonták vissza. Raman Prataszevicset többek között tömeges zavargások szervezésével vádolják, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kaphat Belaruszban, az orosz származású barátnőjét szintén zavargások keltésével vádolják.

„Az ügyvéd nem mond semmit, a hatóságok nem mondanak semmit. Ha a fogva tartás formája változott, az az életkörülményeik javulását jelenti. Egyébként nem tudjuk, mi következik” – mondta Dmitrij Prataszevics. Szofija Szapega rokonai azt mondták, a nő most egy minszki albérletben él. A házi őrizetbe helyezés a szüleit is meglepetésként érte. „Sokkot kaptunk” – nyilatkozta a lány mostohaapja, Szergej Dudics.

A belarusz hatóságok májusban pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair járatát, amit a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics belarusz újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere. A belarusz hatóságok példátlan fellépése komoly nemzetközi felháborodást váltott ki. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Alekszandr Lukasenko belarusz elnök művelt.

Szofija Szapega és Raman Prataszevics – Fotó: HANDOUT / TELEGRAM CHANNEL NEVOLF / TELEGRAM CHANNEL ZHELTYE SLIVY / AFP
Szofija Szapega és Raman Prataszevics – Fotó: HANDOUT / TELEGRAM CHANNEL NEVOLF / TELEGRAM CHANNEL ZHELTYE SLIVY / AFP

Lukasenko korábban azt állította, hogy Minszk a követendő eljárás szerint cselekedett, és a pokolgépre vonatkozó információkat egyenesen Svájcból kapták. Svájc később közölte, ők nem tudtak semmilyen pokolgépről. A Ryanair is azt nyilatkozta, hogy szerintük a minszki légiforgalmi irányító hazudott a pilótáknak, amikor leszállásra kényszerítette őket.

Példa nélküli, államilag elkövetett terrorcselekmény, emberrablás, gépeltérítés – sorra ítélték el nyugati országok vezetői Lukasenko tettét, a belarusz elnök azonban csak „hibrid háborút” emlegetett válaszul. A belarusz hatóságok több ezreket ítéltek elzárásra, számos vádemelés és letartóztatás zajlik a tavaly augusztusban indult tüntetéshullám után: ekkor százezreket vitt utcára az, hogy Lukasenko újraválasztása mögött választási csalást véltek az emberek és az ellenzéki politikusok.

A tavaly augusztusi belarusz elnökválasztás után hatalmas tüntetéshullám söpört végig az országon, százezrek követelték Lukasenko lemondását. A tüntetések hatásáról és a Ryanair-gép eltérítéséről itt írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!