Lukasenko: Az EU válasza egy Belarusz elleni „hibrid háború” része

2021. május 26. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Unió válasza egy Belarusz elleni »hibrid háború«️ része” – jelentette ki Alexandr Lukasenko az Associated Press szerint.

Lukasenko most reagált először a szombati légi incidens körül kialakult botrányra, és arra a keddi hírre, hogy az EU, egyéb szankciók mellett kitiltja a légteréből és a repülőtereiről a belarusz légitársaságok gépeit.

A belarusz államfő az ország törvényhozóihoz intézett beszédében hazugságnak minősítette azokat a híreket, miszerint vadászgéppel kényszerítették volna leszállásra Minszkben a Ryanair gépét szombaton. Lukasenko azt is leszögezte, hogy szerinte teljesen jogszerűen, a nemzetközi előírásoknak megfelelően járt el, amikor bombafenyegetésre hivatkozva kényszerleszállásra szólították fel a belarusz légtérben lévő, Litvániába tartó gépet. Az MTI szerint Lukasenko arról is beszélt, hogy a bombafenyegetés a Hamásztól jött, Svájcból, a palesztin szervezet ezt azonban nevetségesnek nevezte. Emellett megismételte azt a korábbi állítását, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll Minszkben.

„A külső és belső rosszakaróink módszert váltottak, hogy támadják az államunkat” – mondta Lukasenko. „Számos vörös vonalat léptek át, valamint az ész és a morál határait is. Ez már nem csak információs háború, hanem modern, hibrid háború, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy egy égető konfliktus kialakulását megakadályozzuk” – tette hozzá az államfő.

Az AP szerint Lukasenko azt is kilátásba helyezte, hogy Belarusz válaszul enyhíteni fog a határellenőrzésen, és átengedi a nyugati határon az illegális bevándorlókat illetve a drog-kereskedelmet.

Manfred Weber, az Európai Parlament legnagyobb frakciójának vezetője szerint Moszkva is felelős lehet a leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében – írta meg az MTI. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke egy szerdai német lapinterjúban kiemelte: „határozottan nem” gondolja, hogy a Kreml csupán tétlen szemlélője volt a történteknek. A német politikus hozzátette: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem „tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat” követ.

Ugyanakkor Lukasenko szerdán meghívta Minszkbe Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fehéroroszországi helyzet megvitatására. „Mindkettejüket méltón fogom fogadni, minden problémát megvitathatunk” – fogalmazott Lukasenko. Biden hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte a történteket.

Mint megírtuk, vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is. A lépés komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Lukasenko elnök művelt.