Minszk külföldi szakértőket hív, hogy vizsgálják meg a Ryanair-incidenst, a Hamász tagadja, hogy köze lenne hozzá

2021. május 25. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minszk meghívta a nemzetközi légiforgalmi és biztonsági szervezetek, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőit, hogy vizsgálják meg a Ryanair járatával vasárnap történt incidenst – közölte kedden a belarusz közlekedési és tájékoztatási minisztérium légiforgalmi hivatala.

Az MTI által hivatkozott közlemény szerint a meghívás

  • a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO),
  • a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA),
  • az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA),
  • valamint az EU és az Egyesült Államok polgári közlekedési hatóságok képviselőinek szól.

A belarusz hatóságok vasárnap pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban részt vett a belarusz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is, amely a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est.

A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a belarusz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a bombáról szóló információ nem igazolódott.

A Hamász határozottan tagadja, hogy köze lenne a Ryanair-incidenshez

Határozottan tagadta kedden a Hamász palesztin radikális szervezet, hogy köze lenne a Ryanair-incidenshez. Músza Abu Marzuk, a szervezet politikai bizottságának helyettes vezetője hazugnak és nevetségesnek nevezte ezeket az állításokat.

„A belarusz közlekedési minisztérium vádjai teljesen alaptalanok, ráadásul hazugak és nevetségesek is. Az iszlám mozgalom létrejötte óta kizárólag az izraeli megszállás ellen küzdünk” – szögezte le Marzuk a Twitteren.

A belarusz kormány azt állította, hogy azért kényszerítették földre a repülőgépet, mert a palesztin szervezettől üzenetet kaptak, amelyben az utasszállító felrobbantásával fenyegetőztek, amennyiben az Európai Unió nem ítéli el Izraelt a közelmúltbeli gázai konfliktussal kapcsolatban. „Mi, a Hamász katonái követeljük, hogy Izrael állítsa le a Gázai övezet támadását. Követeljük, hogy az Európai Unió szüntesse be Izrael támogatását. (...) Amennyiben nem teljesítik követeléseinket, felrobbantunk egy pokolgépet Vilnius felett” a Ryanair-gép fedélzetén – idézte a minszki közlekedési minisztérium a palesztin szervezet angol nyelvű állítólagos üzenetét.

Az EU kitiltja a légteréből és a repülőtereiről a belarusz légitársaságok gépeit

Szintén keddi hír, hogy az EU kitiltja a légteréből és a repülőtereiről a belarusz légitársaságok gépeit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozó első munkanapját záró sajtóértekezleten kijelentette: a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen.

Az ügyről Joe Biden is megszólalt. Az amerikai elnök hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte Belarusz azon akcióját, amelyben eltérítettek egy utasszállító repülőgépet azért, hogy letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót.

Közben több légitársaság is bejelentette, hogy elkerüli Belaruszt. Air France-KLM csoport, a Singapore Airlines és a LOT lengyel állami légitársaság gépei sem érintik a kelet-európai ország légterét.

Politikai okok a háttérben

Hétfőn egy videót tettek közzé a letartóztatott újságíróról a belarusz hatóságok.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a belarusz légtérben lévő gépet, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben. A repülőgépet ugyanis átkutatták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Prataszevics társával 2017-ben hozta létre Telegram-csatornájukat,

amely az augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált.

Az akkori voksolást az országot hosszú ideje irányító Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék szerint viszont ez egyértelműen csak csalással volt lehetséges, Lukasenkót pedig az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tüntettek az országban a választások eredménye ellen, ám ezeket a helyi biztonsági erők rendre leverték. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!