Videót tettek közzé a letartóztatott újságíróról a belarusz hatóságok

2021. május 24. – 21:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Videót adtak ki a belarusz hatóságok Raman Prataszevicsről, a Minszkbe eltérített repülőgépen letartóztatott újságíróról – írta meg a Sky News és a BBC.

A felvételen Prataszevics arról beszél, hogy jó egészségben van, és hogy a korábban elterjedt, szívbetegségéről és kórházi kezeléséről szóló hírek hamisak. A belarusz újságíró azt is elmondta, hogy előzetes letartóztatásban tartják a fővárosban, amiért tavaly részt vett a minszki tömegtüntetések szervezésében.

Prataszevicset a „tömeg izgatásáért” 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a fehérorosz légtérben lévő gépet, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben. A repülőgépet ugyanis átkutatták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Az üggyel kapcsolatos hétfői történéseket ebben a cikkünkben foglaltuk össze bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!