Videót tettek közzé a letartóztatott újságíróról a belarusz hatóságok

2021. május 24. – 21:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Videót adtak ki a belarusz hatóságok Raman Prataszevicsről, a Minszkbe eltérített repülőgépen letartóztatott újságíróról – írta meg a Sky News és a BBC.

A felvételen Prataszevics arról beszél, hogy jó egészségben van, és hogy a korábban elterjedt, szívbetegségéről és kórházi kezeléséről szóló hírek hamisak. A belarusz újságíró azt is elmondta, hogy előzetes letartóztatásban tartják a fővárosban, amiért tavaly részt vett a minszki tömegtüntetések szervezésében.

Prataszevicset a „tömeg izgatásáért” 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a fehérorosz légtérben lévő gépet, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben. A repülőgépet ugyanis átkutatták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Az üggyel kapcsolatos hétfői történéseket ebben a cikkünkben foglaltuk össze bővebben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom