Nő a botrány az eltérített gép és a letartóztatott belarusz újságíró ügye körül, a belarusz hatóságok a Hamászt okolják

2021. május 24. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn tovább eszkalálódott a botrány a vasárnap leszállásra kényszerített utasszállító gép és a rajta utazó letartóztatott belarusz újságíró, Raman Prataszevics ügye körül. Nagyon röviden a következők történtek hétfőn:

  • A Ryanair vezérigazgatója szerint az eltérített gépen négy KGB-ügynök is utazott.
  • Prataszevics utastársai szerint halálbüntetésre számít.
  • Az újságíró korábbi kollégája szerint Prataszevics kórházba került, de ezt a hatóságok cáfolták.
  • Az EU bekérette a belarusz nagykövetet
  • Az Európai Tanács újabb szankciókról döntött Belarusz ellen.
  • Az Egyesült Államok, Prataszevics szabadon bocsátását követeli, az EU és az Államok pedig együtt is felléphet Belarusz ellen.
  • Belarusz azt állítja, hogy a Hamász fenyegetőzött bombával, de az EU vezetői szkeptikusak

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjén utazott, amely „nem tervezett leszállást” hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a fehérorosz légtérben lévő gépet, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben.

A repülőgépet ugyanis átvizsgálták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették. A NEXTA a Telegram titkosított közösségi oldal egyik nagy nézettségű, kvázi-hírportáljaként működött, ahol a Lukasenko-kormány ellen folyó tüntetésekről is részletesen tudósítottak. A NEXTA társalapítójaként Prataszevicset terroristának minősítették.

KGB-ügynökök várták

Hétfőn a Ryanair vezére közölte, hogy az eltérített repülőn utazott négy fehérorosz KGB-ügynök is, akik a kényszerleszállás után nem folytatták az utat. A négy gépen utazó titkosszolgálati emberen kívül a repülőtéren is több KGB-s várta a gépet – számolt be Michael O'Leary.

Az egyik meg nem nevezett litván utas azt nyilatkozta az Reutersnek, hogy amint a pilóta bejelentette, hogy Minszkben szállnak le, Prataszevics felállt, és elkezdte kipakolni a poggyászát. A laptopját a barátnőjének adta, akit viszont később szintén letartóztattak. A BBC szerint egy másik utas arról számolt be, hogy az újságírót erőszakkal vitték le a gépről, és látszott rajta, hogy nagyon fél. Egyes szemtanúk szerint a hatóságok a férfi útlevelét is elkobozták. A brit médium szerint

egy harmadik utas megkérdezte Prataszevicset, hogy mi történik vele, mire az újságíró azt válaszolta, hogy „itt halálbüntetés vár rá”.

Prataszevics apja a Szabad Európának adott interjújában abszurdnak nevezte, hogy a Ryanair eltérítéséhez hasonló eset egyáltalán megtörténhet a XXI. században. Dzmitrij Prataszevics meg van róla győződve, hogy egy alaposan megtervezett akcióról van szó.

A NEXTA szerkesztője Prataszevics édesanyjára hivatkozva posztolt arról Twitteren, hogy az újságíró kórházba került és súlyos állapotban van. Tadeusz Giczan szerint a szívével van a gond, de arról nincs hír, hogy korábban is lett volna ilyen problémája. A belarusz állami médiának azonban cáfolta a híreszteléseket a kormány, szerintük Prataszevics jó állapotban van, börtönben. Később ezt egy videóval is alátámasztották, amelyben a fiatal férfi elmondja, hogy nincs gond az egészségével, és hogy a fővárosban előzetes letartóztatásban, amiért tavaly részt vett a kormányellenes tömegtüntetések szervezésében.

Az EU és az Egyesült Államok se tűri

Az MTI szerint az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, az ügy pedig hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére került. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell hétfőn az EU nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy katonai repülőgép két uniós főváros között közlekedő gépet szállítson le. Borell kijelentette: „felháborító intézkedés” a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. A Tanács várhatóan fontolóra veszi azt is, hogy intézkedjen-e a felelősökkel szemben.

„Mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben” – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben. „Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt”, mondta. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen is megszólalt. Szerinte az EU-nak pedig határozott választ kell adni, az Alexandr Lukasenko elnök vezette fehérorosz rezsimnek pedig meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteknek komoly következményei vannak. Von der Leyen Twitteren arról is írt, hogy a gépeltérítésben résztvevőket és a légiközlekedést érinthetik majd szankciók. A magyar Külügyminisztérium egyetért az EU állásfoglalásával – közölte az ATV.

Az Amerikai Egyesült Államok most Prataszevics szabadon bocsátását követeli és több európai vezető is elítélte az incidenst Gitanas Nauséda litván elnöktől kezdve, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül, az Európai Bizottság elnökéig, Ursula von der Leyenig.

Az USA és az EU akár együtt is felléphet Belarusz ellen, ugyanis a hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozón is napirendre kerül az eset.

A Litvániából induló és oda érkező repülőgépeknek mostantól el kell kerülniük Fehéroroszország légterét – jelentette be Litvánia közlekedési minisztere. Rajta kívül a brit közlekedési miniszter is arra kérte a légitársaságokat, hogy a repülőkkel kerüljék el a belarusz légteret. Fehéroroszország és Lettország kiutasították egymás diplomatáit.

Emellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is lépéseket tett az Ukrajna és Fehéroroszország közötti közvetlen járatok megszüntetésének érdekében – írta meg az MTI. Több légitársaság, a Scandinavian Airlines, a lett AirBaltic, és a ciprusi Avia Solutions Group, a magyar WizzAir, a holland KLM is kijelentette, hogy nem fognak belépni Fehéroroszország légterébe. A belarusz ellenzék vezetője, Szvetlána Tyihanovszkaja szerint ezentúl senki nem lesz biztonságban az ország légterében, a botrány okozójaként pedig Alexandr Lukasenko elnököt nevezte meg.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Szocsiban ugyanakkor azt mondta, „nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a minszki Ryanair-incidens ügyében, a fehérorosz fél észszerű magatartást tanúsít az ügyben”. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta, a nyugati országokat nem kellene sokkolnia a minszki Ryanair-incidensnek, mert hasonló esetekre az ő oldalukon is volt példa. Vlagyimir Makei külügyminiszter szerint pedig egyetlen nyugati ország sem kért még információkat az üggyel kapcsolatban.

Az Európai Tanács végül hétfő este ismét arra szólította fel a belarusz hatóságokat, hogy engedjék szabadon Prataszevicset és barátnőjét. Emellett a korábbi, 2004 óta érvényben lévő szankciók mellé újabb büntetőintézkedésekről döntöttek. A gazdasági lépések mellett szankciókkal sújtanak belarusz tisztségviselőket. A Tanács emellett felszólította a Bizottságot, hogy szüntesse be a belarusz repülőtársaságok repüléseit az EU-s légtérben. A Tanács végül kifejezte, hogy szolidáris Lettországgal, amelynek diplomatáit kiutasították a belarusz hatóságok.

A Hamásszal magyarázzák a bombát

A Fehérorosz hatóságok hétfőn meglepő magyarázattal szolgáltak arra, hogy miből gondolták, hogy bomba lehet a Ryanair gépén – írta meg a BBC. A belarusz közlekedési minisztérium szerint május 23-án a minszki repülőtér emailt kapott, amelyben az állt, hogy a Hamász fegyveres erői bombát helyeztek el a szóban forgó járaton, amely Vilnius felett fog felrobbanni, amennyiben az EU továbbra is támogatja Izraelt.

A fenyegetés eredete azért is sántított, mert az két nappal az izraeli-palesztin fegyverszünet megkötése után jött. Emellett olyan még nem történt, hogy a Hamász az izraeli vagy palesztin területeken kívül támadást indított volna, és nem is feltételezték eddig, hogy erre képesek lennének. Az európai vezetőket nem is győzte meg Fehéroroszország magyarázata: Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy „teljesen hihetetlennek” tartja az egészet.

Nem sokkal később a Hamász is cáfolta, hogy köze lenne a repülőgép eltérítéséhez. Szerintük a módszer se rájuk vall, szerintük csak be akarják mocskolni őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!