A belarusz újságíró ügye miatt lehet izgalmas Orbán brüsszeli útja

2021. május 24. – 15:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kora délután indult el Orbán Viktor Brüsszelbe, erről a Facebookon meg is osztott egy képet, amin épp beszáll egy repülőbe. Arról ugyan nem szólt a posztja, de Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács rendkívüli ülésére utazott el, amely a vártnál izgalmasabb lehet a belarusz újságíró letartóztatása miatt.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjáraton utazott, amely nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben.

A repülőgépet ugyanis átvizsgálták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Nyugati források szerint a gépet egyértelműen a belarusz rezsim térítette el, és a gépen utaztak a helyi titkosszolgálat emberei is, akik közreműködtek ebben. Az Amerikai Egyesült Államok most Prataszevics szabadon bocsátását követeli, és több európai vezető is elítélte az incidenst Gitanas Nauséda litván elnöktől kezdve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül az Európai Bizottság elnökéig, Ursula von der Leyenig.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pedig hétfőn az EU nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet.

Az USA és az EU akár együtt is felléphet Belarusz ellen, ugyanis a hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozón is napirendre kerül az eset.

Az Európai Tanács nemcsak foglalkozni fog a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített fehéroroszországi leszállásával és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyével, de fontolóra veszi azt is, hogy intézkedjen-e a felelősökkel szemben.

Magyarország vezetése egyelőre nem foglalt hivatalosan állást sem Prataszevics őrizetbevételének ügyében, sem a Ryanair gépének kikényszerített minszki leszállása kapcsán.

A május 24–25. közötti csúcstalálkozó napirendjén ezen kívül szerepel még:

  • a Covid-19-járvány uniós kezelése,
  • az éghajlatváltozás, azaz, hogy hogyan tartható a 2030-ra kitűzött klímacél és a 2050-re kitűzött EU-s klímasemlegesség,
  • az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok (mivel május 1-jén életbe lépett (az EU–Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodás),
  • és az uniós vezetők stratégiai vitát fognak tartani Oroszországról is.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!