Raman Prataszevics szabadon bocsátását követeli az USA is

2021. május 24. – 08:35

frissítve

Raman Prataszevics szabadon bocsátását követeli az USA is
Kutyákkal is keresték, de nem találták az állítólagos bombát Fotó: ONLINER.BY/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Raman Prataszevics azonnali szabadon bocsátását követeli az Amerikai Egyesült Államok, miután az ellenzéki újságírót a fehérorosz hatóságok vasárnap letartóztatták azt követően, hogy Minszkbe „térítették” a Ryanair társaság utasszállító repülőgépét, amelyen utazott.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a járat eltérítését és Prataszevicsnek, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének letartóztatását.

Az Egyesült Államok közölte, hogy válaszát a történtekre összehangolja szövetségeseivel, köztük az Európai Unióval, valamint Litvánia és Görögország tisztségviselőivel.

Megírtuk: a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét azután vették őrizetbe Minszkben, hogy a Görögországból Litvániába tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben.

A hatóságok hivatalosan azt közölték, hogy a gépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről – emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja,

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra a gépet a fedélzeten állítólag elhelyezett pokolgép miatt, a helyi sajtó szerint, így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől.

A repülőgépet át is vizsgálták, a NEXTA tájékoztatása szerint azonban nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették. A belarusz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege időközben megerősítette a NEXTA egykori főszerkesztőjének őrizetbe vételét, akit akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádak miatt.

Frissítés: A fehérorosz külügyminisztérium weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el, valamint azzal vádoltak egyes európai országokat, hogy teljesen feleslegesen terelik az ügyet politikai síkra. Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében, és leszögezték: a légiforgalmi irányítás a szabályoknak megfelelően járt el, amikor fehérorosz területen utasította leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is. Kiemelték, hogy a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, szerintük

nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten „szélsőséges is volt”.

Ezzel szemben a nyugati források szerint a gépet egyértelműen a fehérorosz rezsim térítette el, és a gépen utaztak is a helyi titkosszolgálat emberei, akik közreműködtek ebben.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

A tavalyi, széles körben elcsaltnak tartott választások óta litvániai száműzetésben élő Szvetlana Tyihanovszkaja Twitteren a férfi szabadon bocsátását, az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) vizsgálatát és Belarusz elleni szankciókat követelte.

A litván elnök, Gitanas Nauséda is ugyanerről írt a Twitterén. Nauséda az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte, és hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre. Az elnök szerint a nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket kell tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé, és elmondta azt is, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szintén a Twitter-oldalán közölte, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. Morawiecki szerint

az eset nem más, mint állami terrorizmus, ami nem maradhat megtorlás nélkül.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét és az uniós tagállamok határozott és egységet válaszát követelte az ügyben.

Görögország külügyminisztériuma ugyancsak sarkosan fogalmazott, állami gépeltérítésnek nevezte a történteket, és elítélte Prataszevics őrizetbe vételét, aki Görögországban a gazdasági és politikai ügyekkel foglalkozó Delfi Fórum nevű konferencián vett részt egy belarusz ellenzéki küldöttség tagjaként. Dominic Raab brit külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a fehérorosz ellenzéki őrizetbe vételének súlyos következményei lesznek a minszki vezetés számára.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely a tavaly augusztus 9-i, elcsalt elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

Az Európai Tanács a hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére veszi a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített fehéroroszországi leszállása és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét, és fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben

– közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn. Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet.

Véleménye szerint az, hogy a járaton utazó Raman Prataszevicset őrizetbe vették, a fehérorosz hatóságoknak „egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak”. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – jelentette ki. Megismételte azt a litán álláspontot is: mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légiközlekedési szabályok esetleges megsértésének kivizsgálására van szükség.

Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!